Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Ščasný: U předchozích soupeřů jsem našel slabiny. Villarreal žádnou nemá

Villarreal (Španělsko) – V Evropské lize letos už fotbalisté Sparty zaznamenali několik velkých úspěchů včetně postupu přes Lazio. Největší výzva však na Pražany teprve čeká. Ve čtvrtfinále narazí na španělský Villarreal, který podle trenéra Zdeňka Ščasného v současnosti nemá jedinou slabinu. Letenské navíc trápí zdravotní potíže. Zkušený kouč však věří, že jeho svěřenci si do odvety přenesou hratelný výsledek.

Sparta se doposud dostala do čtvrtfinále Evropské ligy nebo Poháru UEFA dvakrát a Ščasný oba postupy zažil jako člen týmu. V sezoně 1983/84 byl jako hráč u vyřazení s Hajdukem Split a ve čtvrtek ho jako trenéra čeká zmíněný Villarreal.

Sparta s Hajdukem doma vyhrála 1:0, ale v Chorvatsku v základní hrací době stejným poměrem prohrála a nakonec vypadla v prodloužení. "Byl to nádherný zápas, dohrávali jsme v deseti a nakonec jsme vypadli," řekl Ščasný. "Je to hezké, ale hlavně chci říct hráčům, že náš postup je mimořádný úspěch, který si musíme užít," dodal.

Proti Villarrealu je Sparta podle osmapadesátiletého kouče jasným outsiderem. "Musíme vědět, na co naše kvality stačí. Rozhodně to ale neznamená, že jsme přijeli poražení. Jen musíme vědět, kde je naše hranice, a třeba přijde teď nebo až v dalším kole," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta jede na Villarreal s oslabeným kádrem

Sparta do Španělska nepřiletěla v nejlepším rozpoložení. V sobotu utrpěla nečekanou porážku se Slováckem a navíc ji trápí řada zranění. "Já z toho vědu nedělám. Liga je pořád priorita, ale tak jsme prohráli. No a co? O titul ještě zabojujeme a v Evropě jsme ve čtvrtfinále a chceme udržet naději do odvety, aby přišli fanoušci," uvedl.

Letenským bude proti Villarrealu chybět trojice Ondřej Zahustel, Lukáš Vácha a Petr Jiráček, které nepustí do hry zranění. Proti Slovácku navíc chyběl ještě brankář David Bičík a Mario Holek. "Dva tři hráče budeme testovat večer, jestli vůbec budou schopní nastoupit," řekl Ščasný.

"V takhle náročném programu je absence pěti hráčů základní sestavy klíčová. Tím ale v žádném případě neomlouvám hru na Slovácku. Prostě se s tím musíme vyrovnat a já věřím, že si s tím poradíme. A nejen proti Villarrealu, ale dlouhodobě," dodal trenér.

V určitých věcech mi připomínají Atlético

Sparta na cestě do čtvrtfinále vyřadila Krasnodar s Laziem Řím, oběma soupeřům navíc v odvětě nasázela vždy tři branky. Podle Ščasného ale budou mít duely s Villarrealem jiný průběh. "V každém z těch zápasů jsme podali optimální výkon a všechno se sešlo," řekl.

"Navíc když jsem sledoval soupeře, tak jsem vždycky viděl nějakou slabinu. Prostor před stopery, na krajích... Teď jsem ale říkal hráčům, že ani po zhlédnutí čtyř pěti zápasů slabinu nevidím," uvedl s tím, že Villarreal nehraje typicky španělským stylem.

Slavící fotbalisté Villarrealu
zdroj: ČTK/ABACA/AA

"Hrají střílené balony do útočníků, kteří je neztratí. Nehrají takový ten postupný útok přes střední záložníky, hrají podstatně jednodušeji. Jsou nesmírně silní v obraně a mají rychlý protiútok. Jestli jste viděli teď v Lize mistrů Barcelonu s Atléticem Madrid, tak tím připomínají Atlético," dodal.

Ščasný se už s Villarrealem v pohárech setkal, když jako trenér Mladé Boleslavi s ním ve skupině Poháru UEFA v roce 2007 prohrál 1:2. "Na ten zápas jsem si vzpomněl, protože to bylo jako teď. Tehdy byl Villarreal špička španělské ligy a Evropy a mně z utkání naskakovala husí kůže," uvedl.

"Hráčům jsem tehdy říkal, že nevím, jak budeme zastavovat jejich přechodovou fázi. Ve dvacáté minutě jsme prohrávali 0:2, a kdyby soupeř hrál dál, dostali jsme šest sedm gólů. Oni to ale trochu vypustili, my jsme snížili a v 92. minutě Řezníčkovi neuznali regulérní branku. Mohli jsme remizovat, ale rozdíl byl markantní," řekl.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články