Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Ščasný: Přes Lazio bych postoupil rád, ale hlavní je duel se Slavií

Řím – Během čtyř dnů čekají na fotbalisty Sparty dva veledůležité duely. Ve čtvrtek se nejprve pokusí překvapit Lazio a postoupit v Evropské lize do čtvrtfinále a v neděli je čeká duel s úhlavním rivalem Slavií. Trenér Zdeněk Ščasný jako prioritu vidí derby, ale rád by uspěl i na Apeninském poloostrově, kde Pražané ještě nikdy nevyhráli. Přímý přenos utkání sledujte ve čtvrtek na ČT sport nebo na našem webu od 18:30.

Trenér Sparty Zdeněk Ščasný
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Čtvrteční výhra na Olympijském stadionu by kromě ukončení čekání na italskou výhru znamenala pro Spartu také postup do čtvrtfinále a vyrovnání nejlepšího výsledku Pražanů v soutěži z ročníku 1983/1984. "Bylo by to nádherné, ale že jsme poprvé v osmifinále, moc nevnímám," řekl Ščasný.

"Výhra by byla krásná, ale pouštěl jsem si zápasy Lazia a kromě kvality mají i velmi nepříjemný styl pro každého, kdo k nim přijede," dodal.

Spartě postup zajistí vedle výhry také remíza 2:2 a více. "Výsledek z Prahy je takový, jaký je. Nemůžeme hrát moc zezadu, protože Lazio je obrovsky silné v útoku. Ale nesmíme ani naivně útočit, protože mají obrovsky rychlý přechod do útoku. Co jsem se bavil s Pavlem Nedvědem, tak říkal, že v tom patří mezi nejlepší v Itálii," uvedl kouč.

Šanci na úspěch Spartě dávají dosavadní výkony na hřištích soupeřů, kde v Evropské lize ještě neprohrála a pokaždé dala alespoň gól. "Pokud chceme uspět, tak musíme dát gól, to je samozřejmé. A možná ne jeden. Hlavně musíme hrát líp než doma ve druhém poločase. Ztráceli jsme hodně míčů, a to by se nám v Římě vymstilo," prohlásil.

Zatímco Sparta hraje prakticky stále ve stejné sestavě, Lazio o víkendu v Serii A šetřilo hned devět hráčů. Podle Ščasného to ukazuje, že pro římský celek je úspěch v Evropské lize jasným cílem. "Na rozdíl od jiných italských týmů tomu dávají velkou váhu. Myslím, že to je i postavením v lize," uvedl Ščasný.

"Vzpomínám, když jsme hráli s Mladou Boleslaví s Palermem, tak bylo vidět, že to podcenili a nebrali třeba jako Ligu mistrů," řekl osmapadesátiletý kouč. "Ale tohle mužstvo to tak nemá. V předchozím kole proti Galatasarayi bylo vidět, jak se obrovsky radují z každého gólu, jsou soudržní a chtějí uspět," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Krejčí: Venku se nám opravdu daří, chceme v tom pokračovat

Zatímco Sparta v Itálii ještě nikdy nevyhrála (3 remízy a 8 proher), Ščasný už tam v minulosti uspěl. V ročníku 2007/2008 s Mladou Boleslaví vyřadil Palermo na penalty. "Doma jsme prohráli 0:1 a tam to byly obrovské šachy, oba jsme během poločasu dvakrát měnili rozestavení. Na začátku i na konci jsme měli obrovské štěstí, protože jsme byli pod obrovským tlakem," uvedl Ščasný.

Sparťané trénovali penalty

A něco podobného očekává i v odvetě s Laziem. "Budou to velké šachy. Vycházím ze zápasu s Galatasarayem, kde ukázali, že jsou schopní vysoko zapresovat a pak se rychle zatáhnout a čekat na protiútok. Je to hodně nepříjemné a pak ten brejk je smrtící," dodal.

Vzhledem k výsledku Sparta trénovala i penalty. "Včera. Ale není to zrovna věc, kterou bych přivítal, protože by to znamenalo prodloužení a my v neděli hrajeme další zápas," připomněl Ščasný derby se Slavií, které je navzdory možnému úspěchu v Evropské lize prioritou. "Vždycky chceme postoupit, ale je otázka, do jaké míry na to bude stačit naše kvalita. To bylo A a pak je tady B, a to platí pořád. Chci postoupit, chci sehrát krásný zápas, ale pro mě je hlavní v neděli Slavie," prohlásil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články