Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Ščasný: Fanoušci nám leccos odpustí, ale derby určitě ne

Praha – Prestižní zápas o vládce Prahy se blíží. V neděli od 15:30 začne pod taktovkou sudího Radka Příhody 286. derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie. Očekávaný duel podzimní části sezony nabízí více než bitvu odvěkých rivalů na hřišti. Nastoupí Rosický? Bude se radovat "učitel" Ščasný nebo "žák" Šilhavý? 

Současný kouč fotbalistů z Edenu totiž kdysi jako asistent začínal ve Viktorii Žižkov právě pod vedením Ščasného. "Výhoda to asi nebude, je to jenom jeden zápas a navíc to musí odehrát hráči," řekl trenér Sparty, který si Šilhavého vzal do realizačního týmu po příchodu na Žižkov v roce 1999. "Já přišel po krátké pauze a Jarda zrovna končil s kariérou, takže to byl naprosto logický krok. Jsem rád, že jsem ho měl u sebe," dodal.

"Byla to krásná doba, ale není to poprvé, co proti sobě budeme hrát. Nastoupili jsme proti sobě už když byl v Liberci nebo nedávno proti Dukle," přidal Ščasný, jenž má pro Šilhavého pouze slova chvály. "Poctivý, pracovitý a rovný chlap. Tak jsem ho poznal," prohlásil.

Trenérskou kariéru Šilhavému předpovídal. "Myslel jsem si, že by mohl trénovat, ale Jarda se posunu z role asistenta do funkce hlavního kouče dlouho bránil. Pak už jsem to sledoval zpovzdálí, ale nakonec našel správný čas a hlavně jeho působení v Liberci bylo vynikající," připomněl Ščasný angažmá ve Slovanu, s nímž Šilhavý získal titul a také postoupil do vyřazovací části Evropské ligy.

Teď se proti sobě postaví jako soupeři v nejsledovanějším zápase české fotbalové scény. "Nervozitu necítím, ale vnímám, že se blíží derby. Ať je to, jak chce, tak je to největší zápas roku a všichni se těší, ale zároveň cítí zodpovědnost, protože fanoušci nám leccos odpustí, ale derby určitě ne," uvedl Ščasný.

Šilhavý přišel do Slavie začátkem září, pod jeho vedením tým uhrál remízu 2:2 s Teplicemi a porazil 1:0 Liberec. Podle stratéga z Letné už byl na vršovickém klubu znát rukopis nového trenéra. "Pod Jardou už nehrají na klasické dva útočníky a trochu změnili způsob hry krajních záložníků," všiml si Ščasný.

Nastoupí Rosický?

Jestli první derby po 16 letech absolvuje i záložník Tomáš Rosický, Ščasný neprozradil. "Tomáš musí být stoprocentní," řekl devětapadesátiletý trenér. "Přesně tohle jsou zápasy, kdybychom ho na hřišti hodně potřebovali a moc by nám pomohl," doplnil.

Je bez debat, že by případný start největší posily Sparty posunul sledovanost nedělního derby na vyšší stupeň a dodal by mu výraznější lesk, který zápas každoročně má. Ať už jde o plné hlediště, bouřlivou kulisu, napětí či emoce.

"Na tréninku mu to jde skvěle," všiml si Lafata. "Tomáš je nejlepším fotbalistou, který kdy v Česku byl. A asi tady už takový nebude. Ne náhodou byl deset let v Arsenalu," zakončil kapitán Sparty.

Zdroj
ČT sport, ČTK, idnes.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články