Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

S Ronaldem a Messim se o Zlatý míč uchází šest šampionů z Německa

Curych - V nominaci na Zlatý míč FIFA pro nejlepšího fotbalistu světa za rok 2014 jsou již tradiční rivalové a loňští finalisté Cristiano Ronaldo z Portugalska a Argentinec Lionel Messi, konkurenci jim tentokrát dělá mimo jiné šest mistrů světa z Německa. Do třiadvacetičlenného výběru se naopak nedostal loňský žhavý adept Franck Ribéry z Francie, jemuž letošní rok s vrcholem na šampionátu v Brazílii pokazilo zranění.

Lionel Messi
zdroj: isifa autor: Stuart Franklin

Z týmu světových šampionů jsou v základní nabídce expertů Mario Götze, Thomas Müller, Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Toni Kroos a brankář Manuel Neuer. Nechybí nejlepší střelec MS Kolumbijec James Rodríguez, vicemistry světa Argentince zastupují také Ángel Di María a Javier Mascherano, pořadatelskou zemi reprezentuje jen Neymar. Vedle Neuera je brankářským kandidátem také Belgičan Thibaut Courtois, konkurent Petra Čecha v Chelsea.

Ronaldo vloni vyhrál anketu podruhé v kariéře po roce 2008, mezitím čtyřikrát za sebou triumfoval Messi. Oba za posledních šest let pětkrát obsadili první a druhé místo. O finálové trojici rozhodnou hlasováním kapitáni a trenéři reprezentačních celků a také vybraní zástupci médií. Zúžený výběr bude zveřejněn 1. prosince, anketa vyvrcholí 12. ledna v rámci galavečera v Curychu.

Nominace na Zlatý míč FIFA:

Gareth Bale (Wales/Real Madrid), Karim Benzema (Francie/Real Madrid), Diego Costa (Španělsko/Atlético, Chelsea), Thibaut Courtois (Belgie/Atlético, Chelsea), Cristiano Ronaldo (Portugalsko/Real Madrid), Ángel Di María (Argentina/Real Madrid, Manchester U.),Eden Hazard (Belgie/Chelsea), Zlatan Ibrahimovic (Švédsko/PSG), Andres Iniesta (Španělsko/Barcelona), Toni Kroos (Německo/Bayern, Real Madrid), Javier Mascherano, Lionel Messi (oba Argentina/Barcelona), Bastian Schweinsteiger, Thomas Müller, Manuel Neuer, Mario Götze, Philipp Lahm (všichni Německo/Bayern), Neymar (Brazílie/Barcelona), Paul Pogba (Francie/Juventus), Sergio Ramos (Španělsko/Real Marid), Arjen Robben (Nizozemsko/Bayern), James Rodríguez (Kolumbie/Monaco, Real Madrid), Yaya Touré (Pobřeží slonoviny/Machester C.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články