Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

S Evropskou ligou se loučí oba Manchestery

Praha - Oba manchesterské kluby překvapivě skončily už v osmifinále Evropské ligy. Fotbalisté United podlehli Athletiku Bilbao na jeho hřišti 1:2 a nezvrátili úvodní domácí porážku 2:3. Hráči City před svými diváky sice zvítězili 3:2 nad Sportingem Lisabon, ale vzhledem k úvodní porážce 0:1 jim to nestačilo. Čtvrtfinálovou účast si vedle baskického a portugalského mužstva zajistily také Valencie, Hannover, Alkmaar, Metalist Charkov, Schalke a Atlético Madrid, které vyřadilo Besiktas Istanbul s posledním hrajícím Čechem v soutěži Tomášem Sivokem.

Utkání Bilbao - Manchester United
zdroj: Ap

Lídr anglické ligy Manchester United podlehl v Evropské lize potřetí za sebou a přišel o možnost stát se čtvrtým týmem v historii, který vyhrál všechny tři hlavní evropské poháry - Ligu mistrů, někdejší Pohár vítězů pohárů a Evropskou ligu nebo jejího předchůdce Pohár UEFA. To se zatím povedlo jen Bayernu Mnichov, Juventusu Turín a Ajaxu Amsterodam.

Bilbao postoupilo do čtvrtfinále evropské soutěže poprvé od sezony 1976/77. Svěřenci kouče Marcela Bielsy znovu potvrdili svou sílu na stadionu San Mamés, kde neprohráli v posledních třinácti soutěžních utkáních. Domácí poslal do vedení ve 23. minutě přesným volejem kanonýr Fernando Llorente. Španělský reprezentant, který se trefil i v prvním zápase v Manchesteru, se však zranil a ještě před přestávkou musel hřiště opustit.



Pojistku v podobě druhého gólu přidal v 65. minutě tečovanou střelou Óscar de Marcos, další střelec z Old Trafford. Deset minut před koncem snížil povedenou ranou k tyči Wayne Rooney a zaznamenal svůj šestý gól ve čtyřech soutěžních zápasech. Na další dvě branky, které by znamenaly alespoň prodloužení, však už hráči "Rudých ďáblů" neměli.

Je nám líto, video expirovalo.
Besiktas Istanbul - Atlético Madrid

Manchester City byl čtvrtfinále blíž než jeho městský rival. Svěřenci trenéra Roberta Manciniho doma nezvládli první poločas a během 33. a 40. minuty inkasovali góly od Matíase Fernándeze a Rickyho van Wolfswinkela. Za tohoto stavu by museli vstřelit k postupu čtyři branky, což se málem povedlo. Po hodině hry se trefil Sergio Agüero, v 75. minutě vyrovnal z penalty Mario Balotelli a osm minut před koncem dokonal obrat znovu Agüero. Poslední překážku už však "Citizens" nepřekonali.

Klaas-Jan Huntelaar
zdroj: AP

Schalke 04 doma otočilo zápas s Twente a především díky hattricku uzdraveného Klaase-Jana Huntelaara zvítězilo 4:1. Enschede vyhrálo první utkání 1:0 a díky brance Willema Janssena ze 14. minuty šlo do vedení i v Gelsenkirchenu. Domácí se však na rozdíl od prvního utkání mohli spolehnout na spolehlivého střelce Huntelaara, k jehož třem zásahům přidal jednu branku také záložník Jermaine Jones. Huntelaar, který se v dvojutkání s Plzni ve 2. kole trefil čtyřikrát, se s celkovými devíti zásahy posunul do čela tabulky střelců Evropské ligy.

Předloňský vítěz soutěže Atlético vyhrálo na půdě Besiktase 3:0 a potvrdilo triumf 3:1 z úvodního duelu. Zápas rozhodli Adrián López, Radamel Falcao a Salvio, díky nimž vyhrál madridský celek v Evropě posedmé za sebou.

Udine, do jehož kádru patří i český útočník Matěj Vydra, doma s Alkmaarem během úvodní čtvrthodiny smazalo díky Antoniu di Natalemu dvoubrankový deficit. Ještě před půlí ale inkasovalo od soupeře, který hrál od druhé minuty v oslabení, rozhodující úder. Hannover, který si přivezl ze hřiště Standardu Lutychu slibný výsledek 2:2, před svými diváky belgický tým deklasoval 4:0.

Odvetná utkání osmifinále Evropské ligy:

Hannover - Standard Lutych 4:0 (2:0)
Branky: 4. Abdellaoue, 21. vlastní Kanu, 73. Ya Konan, 90.+3 Pinto. Rozhodčí: Královec (ČR). ČK: 58. Gakpe (Lutych). První zápas 2:2, postoupil Hannover.

PSV Eindhoven - Valencie 1:1 (0:0)
Branky: 64. Toivonen - 47. Rami. Rozhodčí: Collum (Skot.). ČK: 89. Rami. První zápas 2:4, postoupila Valencie.

Udine - Alkmaar 2:1 (2:1)
Branky: 3. z pen. a 15. Di Natale - 31. Falkenburg. Rozhodčí: Mažič (Srb.). ČK: 3. Viergever (Alkmaar). První zápas 0:2, postoupil Alkmaar.

Bilbao - Manchester United 2:1 (1:0)
Branky: 23. Llorente, 65. De Marcos - 80. Rooney. Rozhodčí: Cakir (Tur.). První zápas 3:2, postoupilo Bilbao.

Schalke - Twente Enschede 4:1 (1:1)
Branky: 29., 57. z pen. a 81. Huntelaar, 71. Jones - 14. Janssen. Rozhodčí: Kassai (Maď.). První zápas 0:1, postoupilo Schalke.

Olympiakos Pireus - Metalist Charkov 1:2 (1:0)
Branky: 15. Marcano - 81. Villagra, 86. Devič. Rozhodčí: Hategan (Rum.). První zápas 1:0, postoupil Charkov.

Manchester City - Sporting Lisabon 3:2 (0:2)
Branky: 60. a 82. Agüero, 75. Balotelli z pen. - 33. Fernández, 40. Van Wolfswinkel. Rozhodčí: Hagen (Nor.). První zápas 0:1, postoupil Sporting.

Besiktas - Atlético Madrid 0:3 (0:2)
Branky: 26. Adrián, 83. Falcao, 90.+4 Salvio. Rozhodčí: Tagliavento (It.). První zápas 1:3, postoupilo Atlético.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články