Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

S Bilbaem jsme se nemohli měřit, tvrdí trenér United Ferguson

Manchester - Trenér Manchesteru United Sir Alex Ferguson po včerejším utkání Evropské ligy přiznal, že na španělský Athletic Bilbao jeho hráči jednoduše nestačili. "Byli prostě lepší, byl to nerovný souboj. Otázkou zůstává, zda můžeme vyhrát odvetný duel. Myslím, že ano," řekl Ferguson na pozápasové tiskové konferenci. Jeho United znovu potvrdili, že se jim v této sezoně v evropských pohárech nedaří. Na podzim nepostoupili ze skupiny Ligy mistrů a po čtvrteční domácí porážce 2:3 od Athletiku Bilbao je ohrožena také jejich další účast v Evropské lize. 

Podle Fergusona je do odvety zásadní zlepšit defenzivu. "V útoku jsme problém neměli, ale naše obranná hra nebyla vůbec dobrá a celou dobu jsme kvůli ní byli o krok pozadu," uvedl sedmdesátiletý Skot.

Klíčovým byl druhý gól Bilbaa

United sice poslal do vedení ve 22. minutě Wayne Rooney, ale Fernando Llorente brankou před pauzou vyrovnal a ve druhé půli potvrdili dominanci Bilbaa dalšími dvěma zásahy Óscar de Marcos a Iker Muniaín. Naději do odvety vykřesal v nastavení gólem z penalty znovu Rooney.

Kromě obrany ztráceli hráči druhého týmu anglické ligy na houževnatého soupeře také ve středu hřiště. "Byli lepší, velmi agresivní v útočení i presinku. Všechna mužstva hrají venku tak, že přetíží zálohu a tím vám způsobí potíže," řekl Ferguson, podle něhož byl klíčovým momentem utkání druhý gól baskického mužstva.

Je nám líto, video expirovalo.
Manchester United - AC Bilbao

"Myslel jsem, že to byl ofsajd, a pokud by byl odpískán, tak bychom podle mě dokázali zvítězit. Možná nezaslouženě, ale zřejmě by se nám to povedlo," prohlásil kouč. Hrdinou duelu byl podle Fergusona španělský brankář United David de Gea. "Kdyby nebyl v brance on, tak bychom dostali čtyři nebo pět gólů. Byl fantastický a předvedl čtyři nebo pět úžasných zákroků," pochválil svého svěřence Ferguson.

Trenér Athletiku Marcelo Bielsa krotil euforii a práci považuje za hotovou jen z poloviny. "Stále nám zbývá jeden zápas a to, co jsme tady dokázali, bude mít hodnotu pouze v případě, že to zopakujeme příští týden," prohlásil argentinský kouč

Před odvetou na domácím stadionu San Mamés také upozornil na velkou produktivitu Manchesteru. "Je to tým, kterému stačí minimum šancí k tomu, aby vstřelil dvě branky," uvedl Bielsa.

Schalke si stěžovalo na nafilmovaný pád de Jonga

Další ze zápasů včerejšího osmifinále Evropské ligy mezi Schalke 04 a nizozemským Twente byl svědkem kontroverzního pádu útočníka Twente Luuka de Jonga a následně údajně neprávem odpískané penalty a červené karty obránci Schalke Matipovi. Rozhodčí Craig Thompson sice faul odpískal, opakovaný záběr ovšem potvrdil, že jednadvacetiletý útočník zakopl o své vlastní nohy a ke kontaktu s protihráčem nedošlo.

Trenéra Schalke Huuba Stevense rozhodnutí skotského sudího rozzuřilo. "Bylo to směšné. Penalta mě naštvala a vyloučení Joela Matipa bylo jasnou chybou," řekl kouč mužstva, které v předchozím kole vyřadilo Viktorii Plzeň. Od té doby však prohrálo poslední tři soutěžní duely.

Osmapadesátiletý Nizozemec označil údajný faul Matipa na De Jonga za jasnou hereckou etudu svého krajana. "Mluvil jsem s Joelem po zápase a viděl jsem opakované záběry. V Německu se tomuhle říká simulování," uvedl Stevens. Ještě větší zlost měl generální ředitel Schalke Horst Heldt. "Je to naprostá katastrofa. Všichni mohli vidět, že si zakopl o vlastní nohu. Alespoň že máme pořád šanci do odvety," prohlásil. Rozhodnutí sudího nechápal ani brankář Timo Hildebrand, jenž viděl kritický moment z bezprostřední blízkosti. "Za prvé to nebyla penalta, za druhé to bylo před vápnem a za třetí to nebylo na červenou kartu. Těšíme se, až přijede Twente do Gelsenkirchenu. Jsme brutálně nažhavení," vzkázal dvaatřicetiletý gólman.

Je nám líto, video expirovalo.
Herecká etuda Luuka de Jonga

Incident by mohl narušit nadstandardně přátelské vztahy klubů z měst, vzdálených něco přes sto kilometrů, které při zápase v hledišti potvrdil například transparent s heslem "Dva kluby, dvě barvy, jedna vášeň".

Zdroj
ČT sport, ČTK, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články