Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Rychlé šípy na trávníku: Za navrácené tisíce si dorostenci zakopali proti Peltovi

Praha – Že poctivost je u některých lidí stále výš než peníze, ukazuje příběh čtyř fotbalových dorostenců. Sedmnáctiletí Karel Pelc se Štefanem Jungmannem a o čtyři roky starší Lukáš Piontek s Miroslavem Rybákem našli nedaleko lánského hřiště obálku s 45 tisíci korunami a rozhodli se je vrátit majiteli. O ryze sportovním skutku se doslechli až ve vedení Fotbalové asociace ČR a pozvali kvarteto k netradiční exhibici, kde si dotyční mohli mimo jiné vystřílet ceny proti předsedovi asociace Miroslavu Peltovi.

Je nám líto, video expirovalo.
Čtveřice dorostenců si přijela pro pochvalu od fotbalové asociace

"Chvíli jsme váhali, jestli vrátit, nevrátit, ale slyšeli jsme, že je to na přestupy, tak jsme udělali dobrou věc," popsal Piontek okolnosti z loňského září. Jejich "tučný" nález patřil šéfovi ženských fotbalistek z FK Rakovník Zdeňku Učíkovi. Místo toho, aby si čtveřice mladíků příjemně přilepšila na kapesném, putovaly všechny peníze původnímu majiteli.

Jejich gesto nezůstalo v utajení, a tak je šéf českého fotbalu Miroslav Pelta pozval do Prahy, aby jim poděkoval. Od asociace dostali třeba lístky na utkání národního týmu nebo dres podepsaný reprezentačním trenérem Pavlem Vrbou. "Je to obdivuhodné a jsem rád, že ti mladí ukazují cestu, jak bychom se asi měli chovat," dodal kouč.

Sám Pelta jako bývalý brankář je poté vyzval k exhibičnímu penaltovému klání. Podmínky byly jasné - kolik gólů mu kluci dají, tolik míčů si pro své týmy odvezou. Nakonec z osmi pokusů chytil šéf asociace pouze jeden. Výhru svých soupeřů i následné ceny ale nakonec uznal rád. "Kluci dávali velké rány, navíc stříleli zblízka. Ale já jsem se sám sobě líbil, což je důležité. Sebevědomí mi nechybí," žertoval Pelta.

Pro mladé fotbalisty přitom byla dnešní akce a možnost setkat se s vedením českého fotbalu i úspěšným trenérem Vrbou mimořádná. "Byl jsem z toho pěkně nervózní, vlastně se ještě teď klepu," líčil Pelc.

Miroslav Pelta, předseda FA ČR:

"Jsem rád, že se takoví lidé najdou, že mají charakter, a je to ukázka pro všechny ostatní nejenom ve fotbale, ale i obecně pro mladou generaci, že toto je cesta."

Učík, který málem přišel o 45 tisíc korun, souhlasně přikyvoval. "Mládež zřejmě není tak zkažená, jak si někdy myslíme. S odstupem si čím dál víc uvědomuji, jak významný čin to pro náš klub byl. A asociaci patří dík za to, že se k tomu takovým způsobem postavila," řekl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články