Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rusko zkrouhlo rozpočet na pořádání MS 2018

Moskva - Rusko zkrátilo rozpočet fotbalového mistrovství světa v roce 2018 o 30 miliard rublů (13 miliard korun). O změnách, které schválila vláda, informovala dnes bez udání důvodů  agentura TASS. Výdaje na pořádání šampionátu budou po snížení rozpočtu činit 631,5 miliardy rublů (283 miliard korun).

Rusko se potýká s vážnými hospodářskými problémy, které vyvolaly sankce západních států zavedené loni po ruské anexi Krymu a proruském povstání ve východoukrajinském Donbasu. Právě dnes Evropská unie rozhodla o prodloužení unijních hospodářských sankcí proti Rusku do konce ledna 2016.

Vážné škody ruským financím způsobil i pokles světových cen ropy a zemního plynu, surovin, které z velké části zajišťují příjmy do státní pokladny. Ekonomika země čelí vysoké inflaci a nezaměstnanosti. Podle mínění řady ekonomů Rusko nejvážnější hospodářské problémy teprve čekají.

V místních médiích se přesto pravidelně opakují zprávy o úspěšném budování sportovišť a dopravní infrastruktury. Na některých nově budovaných či rekonstruovaných fotbalových stadionech se údajně první testovací zápasy uskuteční už rok před mistrovstvím.

Na přípravě fotbalového šampionátu se bude víc než 335 miliardami rublů podílet ruský státní rozpočet, 97 miliardami rozpočty regionů a víc než 199 miliard dodají ruské podniky, většinou pravděpodobně se státní účastí.

Mistrovství světa se bude konat od 14. června do 15. července 2018 v Moskvě, Petrohradu, Kazani, Nižním Novgorodu, Saransku, Kaliningradu, Volgogradu, Jekatěrinburgu, Samaře, Soči a Rostově na Donu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články