Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Rumunský soupeř? Jen to ne. Plzeň se ale českého prokletí nebojí

Plzeň – Pokud český tým v posledních letech narazí v evropských pohárech na soupeře z Rumunska, nevěstí to nic dobrého. Čeští zástupci na výhru ve vzájemných zápasech čekají už pět let. Nepříznivá bilance však fotbalisty Plzně neděsí. Viktoriáni, které čeká domácí duel s Astrou Girurgiu, věří, že černou sérii ukončí a vylepší i vlastní bilanci v Evropě. Přímý přenos zápasu sledujte od 21:05 na ČT sport a našem webu.

Fotbalisté Plzně během tréninku
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Psalo se pětadvacátého srpna 2011, kdy se to stalo. Právě tehdy se naposledy radoval český tým v rámci evropských pohárů z výhry nad rumunským. Podařilo se to Spartě, která díky zásahu Manuela Pamiče zdolala v odvetě 4. předkola Evropské ligy Vaslui. Triumf Pražané ale příliš neslavili, jelikož po úvodní porážce 0:2 postoupil jejich soupeř.

Od té doby se čeští zástupci proti Rumunům trápí. Z posledních osmi zápasů uhráli pouhé dvě remízy. Naposledy si zuby na rumunském celku vylámala Sparta, jež v srpnu v boji o Ligu mistrů vypadla v dvojutkání se Steauou Bukurešť.

Dalším, kdo se pokusí černou bilanci prolomit, je nyní Plzeň, která doma v rámci základní skupiny přivítá Astru Giurgiu. Viktoria sama na rumunského soupeře nerada vzpomíná. V 3. předkole Evropské ligy v sezoně 2014/15 v souboji s Ploještí nejprve venku uhrála remízu 1:1, jenže doma vybouchla a padla 1:4.

Západočeši ovšem věří, že tentokrát se podobný scénář nebude opakovat a zároveň se jim podaří ukončit už jedenáctizápasové čekání na triumf v evropských pohárech. Naposledy loni v září ve skupině EL porazili Dinamo Minsk 2:0.

"Nevím, čím to může být. Snad teď nastal čas, kdy to prolomíme a ukážeme, že máme lepší tým než Astra. Na výhru sice čekáme, ale herně určitě nepropadáváme. Vůbec na to v kabině nemyslíme a chceme si zítra konečně připsat i tři body," řekl brankář Matúš Kozáčik.

Podobný náhled na věc má i trenér Západočechů Roman Pivarník. "Těžko se mi odpovídá na to, proč to proti nim nyní nejde, protože v analýze jsem tak hluboko nešel. Já osobně ale proti Rumunům hrál vždy rád, protože jsme proti nim vždy postoupili. A věřím, že vyhrajeme i nyní a v tabulce postoupíme výše," prozradil.

Plzeň bude v zápase jasným favoritem. Kvůli zranění jí sice chybí Roman Hubník a musí se tak řešit otázka stoperské dvojice, jinak jí však hraje všechno do karet. V soutěžním utkání naposledy prohrála v srpnu a celkově předvádí stabilní výkony.

Viktorii se navíc poměrně daří i v základní skupině Evropské ligy, v níž remizovala s AS Řím i Austrií Vídeň.

Je nám líto, video expirovalo.
Pivarník: Astra má svoji kvalitu, ale chceme konečně v EL vyhrát

To Astra se trápí na všech frontách. Úřadující rumunský mistr je v lize až dvanáctý ze čtrnácti a v Evropské lize oba zápasy prohrál. Naposledy od Římanů dostala výprask 0:4.

Hlavním rizikem by tak pro Plzeňské mělo být, aby soupeře nepodcenili, což však kouč Pivarník nepřipouští. "Z naší strany podcenění nepřijde, protože víme, že je to rumunský mistr, který postoupil do Evropské ligy. Proto musí mít svou kvalitu. Nechceme myslet na to, že se jim v lize nedaří, protože v této soutěži slabých soupeřů není," dodal.

Plzeň v utkání potřebuje zvítězit, jinak by si zkomplikovala boj o postup do vyřazovací části. A většina výhod je právě na její straně, tedy pokud znovu nezafunguje rumunské prokletí.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články