Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Rubiales se nesmí k Hermosové přiblížit, španělské fotbalistky odmítají reprezentovat

Další problém má ženská španělská fotbalová reprezentace. Kvůli aféře kolem polibku, který po vyhraném finále MS dostala záložnice Jenni Hermosová od šéfa svazu Luise Rubialese, jenž už rezignoval a odvolán byl i trenér týmu, odmítají mistryně světa reprezentovat a žádají reformy a další personální změny ve vedení svazu. Španělský soud navíc zakázal šestačtyřicetiletému Rubialesovi přiblížit se k Hermosové.

Šéf španělského fotbalového svazu Luis Rubiales
zdroj: Reuters autor: Denis Balibouse

Státní zástupce minulý týden na Rubialese podal formální žalobu kvůli sexuálnímu napadení a nátlaku, protože po vypuknutí skandálu údajně Hermosovou nutil, aby veřejně podpořila jeho verzi událostí. Soudce po hodinovém neveřejném slyšení nařídil, že Rubiales nesmí hráčku znovu kontaktovat ani se k ní přiblížit na méně než 200 metrů. Požadavek prokuratury, aby se musel každých 14 dní hlásit soudu, ale zamítl.

Kvůli aféře s polibkem fotbalové mistryně světa Španělky nadále odmítají hrát za reprezentaci. I po Rubialesově rezignaci a vyhození kouče žádají další personální změny ve vedení svazu a reformy. Na konci září hráčky přitom čekají dva zápasy v Lize národů. Nová trenérka Montse Toméová měla v pátek oznámit nominaci, 20 minut před plánovanou tiskovou konferencí ale vedení svazu oznámilo její odložení na neurčito.

Reprezentovat odmítlo nejen 23 fotbalistek, které v Austrálii vybojovaly historický úspěch pro španělský ženský fotbal, ale i další desítky možných adeptek reprezentačního dresu. Celkem 39 fotbalistek v oficiálním prohlášení konstatovalo, že se necítí kvůli aféře v reprezentaci v bezpečí a žádají další změny, které ale veřejně nespecifikovaly.

Podle listu Mundo Deportivo hráčky požadují, aby po Rubialesovi rezignovali i další, například generální sekretář Andreu Camps a celé tiskové oddělení, které podle nich vložilo Hermosové do úst slova, která nikdy neřekla.

Rubiales tvrdí, že v euforii po vyhraném finále šlo o konsenzuální polibek, Hermosová to však popřela. Za sexuální napadení může být odsouzen až na čtyři roky vězení. Po jeho rezignaci nové vedení svazu odvolalo i trenéra vítězného týmu z MS Jorgeho Vildu, který měl spory s hráčkami už v minulosti.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články