Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Rozšíření výkonného výboru FAČR o ženu se nekoná

Valná hromada Fotbalové asociace ČR (FAČR) v Olomouci neschválila zvýšení počtu členů výkonného výboru o jedno místo, které bude vyhrazeno ženě. Návrh výkonného výboru na změnu stanov zamítla moravská komora. 

Podle generálního sekretáře FAČR Jana Paulyho tím fotbal přijde o 15 až 20 milionů korun a utrpí i škody na mezinárodním poli. 

Navýšení počtu míst ve výkonném výboru o ženu bylo zřejmě nejdůležitější z několika úprav stanov, které hromada souhrnně neschválila. Výbor nyní čítá 12 členů, z toho jednu ženu - bývalou rozhodčí Dagmar Damkovou, která je předsedkyní Řídící komise pro Čechy.

Podle Paulyho výkonný výbor předložil změnu hned z několika důvodů - zaprvé kvůli vládní strategii pro rovnost mužů a žen, zadruhé kvůli českému postavení v rámci členských zemí Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) a zatřetí kvůli státním dotacím.

Je nám líto, video expirovalo.
Moravští delegáti se postavili proti návrhu na změnu stanov

"Pro výši přidělené dotace hraje roli počet žen ve statutárním orgánu spolku. V případě fotbalu jde řádově o 15 až 20 milionů korun a jsou to prostředky, ze kterých je dále financován amatérský a regionální fotbal. Bohužel zase vyhrálo politikaření nad zdravým rozumem a my jsme se dříve či později o tyto finanční prostředky připravili," řekl Pauly.

"Pokud jde o náš zahraniční obrázek, tam je to nevyčíslitelné. Protože jsou to právě tyhle jednotlivé momenty, které dělí dobré asociace od těch nejlepších. Podle toho získáváte jednotlivé turnaje a dělá to celkový obrázek asociace jako takové. Považuji to za fatální selhání. Ukazuje to, že ještě nejsme připraveni na západní svět a budeme za hlupáky," dodal Pauly.

Valná hromada v Olomouci byla kvůli koronavirové pandemii už dvakrát odložena. Původně se měla konat na konci května, poté byla přesunuta na 18. června, ale ani v tento termín se konat nemohla. Zasedání bylo nevolební. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články