Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Rozšíření MS na 48 je stále pravděpodobnější. Infantino: Svazy změnu podporují

Dubaj – Chystané navýšení počtu účastníků mistrovství světa na 48 ze současných 32 týmů podporuje většina fotbalových federací. Prohlásil to prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino. Šéf FIFA, který považuje jako nejlepší variantu šestnáct tříčlenných skupin, zároveň potvrdil, že turnaj by navzdory vyššímu počtu utkání trval stejně dlouho jako dosud.

Prezident FIFA Gianni Infantino
zdroj: ČTK/PA autor: Joe Giddens

"Národní fotbalové federace jsou stejně jako já v naprosté většině případů pro rozšíření počtu účastníků světového šampionátu," uvedl Infantino.

Proti návrhu se naopak před pár dny postavila Asociace evropských fotbalových klubů ECA, která dokonce zaslala Infantinovi dopis, v němž ho žádá, aby od nápadu upustil. S rozšířením počtu účastníků závěrečného turnaje nesouhlasí třeba ani kouč úřadující mistrů světa Němců Joachim Löw.

Přesto je pravděpodobnější, že návrh spíše bude schválen. FIFA o něm bude diskutovat 9. a 10. ledna na zasedání v Curychu. Pokud by změna prošla, vstoupila by v platnost zřejmě od roku 2026.

Z pěti navrhovaných systémů podporuje Infantino formát 16 skupin po třech účastnících, který byl nejlépe hodnocen i podle interní analýzy FIFA. Každý tým by odehrál minimálně dva zápasy a následně by dva nejlepší celky z každé skupiny postoupily do vyřazovací fáze.

"Varianta se 48 týmy je finančně nejatraktivnější. Navíc by byl navrhovaný systém turnaje dohrán ve stejném termínu jako současný formát s 32 týmy," prohlásil Infantino, který chce chystaným rozšířením počtu účastníků zvýšit zisky šampionátu a přinést na turnaj co nejvíce zemí.

Infantino si zároveň na konferenci pochvaloval, že se na nedávném mistrovství světa klubů vydařil experiment s videozáznamem. Sudí tuto novinku mohli poprvé na velké akci využít při posuzování sporných situací. Viktor Kassai na základě videozáznamu odpískal penaltu, paraguayskému rozhodčímu Enriquemu Cáceresovi zase opakovaný záběr potvrdil, že skórující Cristiano Ronaldo nebyl v ofsajdu.

"Bylo to velmi pozitivní a věřím, že tento systém bude použit na světovém šampionátu v Rusku v roce 2018," prohlásil šestačtyřicetiletý funkcionář.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články