Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Rozpačitý start. Češi na úvod boje o MS jen remizovali se Severními Iry

Praha - Hned v prvním zápase si česká reprezentace zkomplikovala boj o mistrovství světa. Do kvalifikační skupiny vstoupila pouhou remízou 0:0 se Severním Irskem, jedním z největších soupeřů českého týmu o postup. Přestože si Češi vypracovali stoprocentní šance a Severní Irové prakticky nehrozili, český tým nepřenesl pozitiva z přípravy proti Arménii. Nebyl dostatečně aktivní, ani mu nefungovala souhra.

Utkání Česko - Severní Irsko
zdroj: Reuters autor: David Černý

Český tým tak nenavázal na středeční výhru v přípravě 3:0 nad Arménií v prvním zápase pod Jarolímovým vedením. Reprezentace remizovala se Severním Irskem potřetí za sebou 0:0, stejným výsledkem skončily i oba vzájemné duely v bojích o světový šampionát 2010. Bezbrankovou remízou Češi začali kvalifikaci o MS potřetí za sebou.

Trenér Jarolím udělal v základní sestavě dvě změny oproti jedenáctce, která odehrála první poločas středečního přípravného zápasu s Arménií. Na stoperu místo nováčka Pokorného začal Kadlec a na levém kraji obrany Novák nahradil Pudila.

Češi začali proti osmifinalistovi červnového evropského šampionátu aktivně a ve čtvrté minutě měli první šanci. Po centru se na zadní tyči zjevil volný Kadeřábek, ale neodhadl odskok balonu a zamířil nad břevno. Jinak se ale domácí v první půli nemohli prosadit přes soupeřovu obranu, ostrované navíc začali hrozit z brejků. V 29. minutě ztratil míč ve středu pole Krejčí, McLaughlin posunul na McNaira a jeho střelu s obtížemi vyrazil Vaclík na roh.

Tři minuty po pauze šel český tým do otevřenější obrany. Škoda zkoušel protlačit míč na Kadlece, ale ten na něj ve skluzu těsně nedosáhl. V 55. minutě domácí pěkně zakombinovali, v dobré pozici střílel Kadlec, ale zamířil jen do středu branky, kde stál McGovern.

Češi v druhé půli tlačili a v 63. minutě měli dosud největší šanci. Novák zůstal na hranici malého vápna úplně sám před brankářem, jenže trestuhodně minul a odmítl první reprezentační gól. Domácí v závěru sevřeli soupeře před jeho vápnem, ale vítěznou trefu nedali ani minutu před koncem, kdy Krejčí zamířil těsně vedle. 

V druhém utkání kvalifikace se Češi 8. října představí na hřišti obhájců světového zlata Němců. Na šampionát postoupí přímo pouze vítězové skupin, osm nejlepších celků z druhých míst pak čeká baráž.

ČR - Severní Irsko 0:0

Rozhodčí: Sidiropulos - Kostaras, Dimitriadis (všichni Řec.). ŽK: Pavelka - Norwood, Ward. Diváci: 10 731.

ČR: Vaclík - Kadeřábek, Suchý, M. Kadlec, Novák - Skalák (77. Kopic), Darida, Pavelka, Krejčí - V. Kadlec (83. Vydra), Škoda (68. Necid). Trenér: Jarolím.
Severní Irsko: McGovern - McLaughlin, McAuley, J. Evans, Ferguson (66. Hodson) - Ward (74. McGinn), McNair, Davis, Norwood, Dallas - Lafferty (59. Magennis). Trenér: O'Neill.

Karel Jarolím (trenér ČR): "Nevstoupili jsme do utkání špatně. Bylo to aktivní, dokázali jsme si vytvořit dvě tři nebezpečné situace. Ale pak jsme zbytečnými ztrátami pouštěli soupeře do brejků, to nás trochu přibrzdilo. Z mého pohledu tam bylo málo aktivity těch ofenzivních hráčů. V druhém poločase jsme zlepšili pohyb, více se ukazovali křídelníci. Těch situací, z kterých jsme mohli skórovat, bylo dost, bohužel jsme žádnou neproměnili. Zápas skončil 0:0, ale druhý poločas ukázal cestu, kudy jít. Chyběla jen lepší finální fáze. Filip Novák se ocitl sám před bránou a nedal, to bylo takové dovršení. Nemůžeme si myslet, že takových šancí budeme mít v takovém zápase deset. Proměnit by se měla. Je to ztráta, ale musíme koukat dál. Musíme dát hlavu nahoru, soustředit se na další zápasy a poučit se. Kdybychom ty šance neměli, bylo by to horší."
Michael O'Neill (trenér Severního Irska): "Jsme rádi, že máme aspoň bod. V první půli jsme hráli dobře, především v obraně. Útok moc ne. Ale jsem s hráči spokojený. V druhé půli se na nich projevila únava, ale musím vyzdvihnout obranu, která hrála skvěle. Víme, že pan Jarolím jako nový trenér chtěl vyhrát, ale ukázalo se, že boj o druhé místo bude těsný. Proti Ázerbájdžánu to nebude mít lehké Česko ani my, Norsko se dostalo do baráže o Euro, takže taky těžký soupeř. Důležité bude dobře bránit venku a vyhrávat doma." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy