Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Rozhodne první gól, odhaduje před odvetou se Schalke obránce Procházka

Gelsenkirchen (Německo) - Fotbalisté Plzně odletěli dopoledne do německého Düsseldorfu, odkud se přesunuli do dějiště klíčového utkání v Evropské lize Gelsenkirchenu. Po více než čtyřech letech si zahraje zápas evropského poháru na soupeřově hřišti obránce Václav Procházka. Věří, že mu duel proti Schalke 04 nezajistí jeden z vrcholných zážitků kariéry pouze proto, že se hraje v proslulé Veltins Areně. Procházka si chce návštěvu Gelsenkirchenu vylepšit také o oslavu postupu do osmifinále Evropské ligy, byť je Schalke i po úvodní remíze 1:1 dál velkým favoritem. Plzeň nesmí prohrát a zároveň musí vstřelit alespoň jeden gól.

"Rozhodne to, kdo vstřelí první branku. Pevně věřím, že to budeme my. Je jasné, že nás čeká mnohem těžší zápas než v Plzni, ale když budeme maximálně důslední, je možné uspět," řekl Procházka před cestou do Gelsenkirchenu ke čtvrteční očekávané odvetě. Už jen na návštěvu věhlasné arény byl hodně natěšený. "Bude to nejmodernější stadion, na kterém jsem kdy hrál. Navíc by mělo být plno," uvedl Procházka.

Sedmadvacetiletý defenzivní univerzál v sezoně 2007/08 nasbíral čtyři starty v tehdejším Poháru UEFA v barvách Mladé Boleslavi proti AEK Atény, Elfsborgu, Villarrealu a Fiorentině. Postupu ze skupiny se tehdy nedočkal, před soubojem se Schalke ale doufá v úspěch.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň odletěla vstříc odvetě proti Schalke

Procházka varuje: Huntelaar má velkou formu, Raúl je smrtící ve vápně

Ví, že ve čtvrtek bude mít o práci postaráno. Po týdnu se znovu utká v přímých soubojích se španělskou legendou Raúlem, nejlepším střelcem historie Ligy mistrů. A také s nizozemským kanonýrem Huntelaarem, pro změnu elitním útočníkem letošního ročníku bundesligy. Procházkovi prý ani jeden z nich strach nenahání. "Třeba Huntelaar má velkou formu, ale není to tak, že by mě budil ze spaní. Takové problémy nemám. Nesmíme mu prostě dát žádný prostor. To samé Raúl, když se dostane do vápna. Jakmile dostane místo, je to smrtící," prohlásil Procházka.

Plzeň v neděli při ligovém utkání v Teplicích dostala velké varování. Sice zvítězila, ale po výhře 4:3 byla hlavně defenziva týmu podrobena tvrdé kritice. Plzeňský stoper ví, že v Gelsenkirchenu by se podobné minely vymstily ještě víc než v české lize. "V Teplicích jsme v obraně měli okna, a kdyby se to opakovalo na Schalke, nevyplatilo by se nám to. Schalke má v útoku velkou sílu, dávají spoustu branek," řekl Procházka.

Plzeň se navíc musí obejít bez vykartovaného Pavla Horvátha. Ten do Německa vůbec neodcestoval. "Budou chybět jeho standardky a dlouhý křížný balon za obranu. Musíme tomu přizpůsobit taktiku. Jsou tam jiné typy hráčů," uvedl před odletem Milan Petržela. Trenér Schalke Huub Stevens nepovažuje Horváthovu absenci za velkou výhodu. "Plzeň sice na jednu stranu ztratí nějakou kvalitu ve středu pole, což pro nás je trochu úleva. Ale teď zase přesně nevíme, jaký vliv to bude mít na její hru a co přesně od Plzně můžeme čekat. Nejsou pro nás tak čitelní," řekl Stevens.

Schalke dosud sehrálo devět zápasů proti českým týmům, z toho pět vyhrálo. Češi na půdě Schalke ještě nikdy nedokázali bodovat. Plzeň se na německé půdě představí podruhé v historii, poprvé v sezoně 1971/72 podlehla na hřišti Bayernu 1:6.

Timo Hildebrand
zdroj: GettyImages autor: Dennis Grombkowski

Schalke musí proti Plzni věřit nerozchytanému brankáři

Schalke 04 se v utkání musí spoléhat na brankáře, který za loňskou a letošní sezonu odchytal v prvoligové soutěži dohromady jediný poločas. Timo Hildebrand do utkání s Viktorií půjde s minimální zápasovou praxí z posledních měsíců. Přesto věří, že ve čtvrtek svému týmu v souboji s českým mistrem pomůže do osmifinále EL. "Nemyslím na nic jiného, než abych ze sebe vydal to nejlepší. Do minulosti se už neohlížím," řekl Hildebrand. Pro německý velkoklub to je paradoxní situace, když spoléhá na trojku, ale při zranění Ralfa Fährmanna a Larse Unnerstalla nemá na výběr.

Hildebrand se do branky v mistrovském utkání dostal po dlouhé době v neděli, kdy střídal Unnerstalla. Ten si poranil rameno a své místo v duelu s Wolfsburgem přepustil dvaatřicetiletému kolegovi. "Byla to velká změna, když jsem zase pocítil to napětí a mohl na hřiště. Na lavičce jsem v sobě tolik adrenalinu neměl, teď jsem zase šťastný a vděčný, že jsem si mohl zachytat v bundeslize," uvedl Hildebrand. "Ale mrzí mě, co se Larsovi stalo. Doufám, že se brzy uzdraví," prohlásil.

V neděli proti Wolfsburgu ve druhém poločase Hildebrand neměl mnoho práce a mohl si užívat výhru 4:0. Sám očekává, že proti Plzni možná bude mít víc práce. "Plzeň už v prvním zápase ukázala, že je silná. Šla do vedení, držela nás pod tlakem a remíza 1:1 je pořád ošidná," řekl Hildebrand.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články