Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rozhodčí, kde jste? FAČR chce až dva tisíce nováčků

Scházejí rozhodčí. FAČR proto začal s náborem nových sudí, do svých řad by rád získal přes dva tisíce nových zájemců a vytvořil novou generaci arbitrů. Uchazečům by nemělo být méně než 15 let. 

Pavel Královec
zdroj: ČTK autor: Černý Vít

V Česku aktuálně působí 4020 rozhodčích a podle předsedy FAČR Martina Malíka by jich bylo potřeba až sedm tisíc.

"Rozhodčí jsou součástí fotbalu, bez nich prostě nemůžeme hrát. Hledáme sportovně založené fotbalové nadšence, kteří mají fotbal pod kůží a chtějí být jeho součástí. Pokud nemůžete fotbal z jakýchkoli důvodů hrát, tohle je cesta, jak u něj zůstat," uvedl Malík.

Novým uchazečům by mělo být minimálně 15 let. Nutností je dokonalá znalost pravidel, fyzická připravenost, psychická odolnost a schopnost maximálně se koncentrovat. FAČR novým sudím nabízí možnost pravidelného vzdělávání a zařazení do akademie rozhodčích pod vedením zkušených instruktorů.

"Kdo se chce dostat jako rozhodčí v profesionálním fotbale na vrchol, nebo dokonce působit na mezinárodní úrovni, měl by začít kariéru rozhodčího v mladém věku, tak kolem 20 let. Ti nejschopnější se mohou už před dovršením třicítky objevit na listině pro domácí nejvyšší soutěže," dodal Malík. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články