Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rozhodčí jsou rozděleni do skupin. FAČR doufá, že tím sníží riziko nákazy

Do deseti od sebe izolovaných skupin jsou nově rozděleni fotbaloví rozhodčí. Komise rozhodčích FAČR tak před obnovením sezony učinila proto, aby snížila riziko případného přenosu nového typu koronaviru. 

Ve čtvrtek rozhodčí podstoupí první kolo plošného testování na nemoc covid-19. Celkem 29 hlavních rozhodčích a 42 asistentů bylo rozděleno do deseti skupin. Dalších pět skupin pak vytvořilo 24 delegátů. Jednotlivé skupiny mezi sebou nebudou moci přijít do kontaktu.

"Věřím, že toto opatření, které má zamezit jakémukoliv kontaktu mezi rozhodčími, je správnou volbou, jak se postavit čelem k aktuální situaci a také přání většiny profesionálních klubů dohrát letošní sezonu obou soutěží," uvedl předseda FAČR Martin Malík.

"Pokud to jen trochu šlo, byly jednotlivé skupiny vytvořeny podle regionální spádovosti, což souvisí také s otázkou testování, ale i jejich dopravy na zápas," doplnil předseda komise rozhodčích Jozef Chovanec.

Výsledky prvního kola testů ze čtvrtka se FAČR dozví do 24 hodin před restartem sezony, kterou v sobotu načne dohrávka 23. ligového kola mezi Teplicemi a Libercem. Obnovený ročník se pak naplno znovu rozběhne od příštího týdne.

"Rozhodčí samozřejmě čekají pravidelné testy tak jako hráče. V případě, že by se v některé ze skupin prokázal pozitivní test, je separace zbytku sudích cestou, jak z naší strany maximálně zvýšit šanci na dokončení soutěží," prohlásil Malík.

Rozhodčí, kteří spadají pod FAČR, čeká stejně jako hráče řada protikoronavirových opatření. "Rozhodli jsme o tom, že v jednom vozidle nesmí jet na zápas více než dvě osoby, které budou v pozici hlavního rozhodčího, asistenta či delegáta na utkání delegované," podotkl Chovanec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články