Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rotování obránců, chybějící lídr a nízké sebevědomí. Uhrin hledal problémy reprezentace

Největší problém české reprezentace pod vedením Karla Jarolíma? Podle bývalého trenéra Dušana Uhrina staršího skutečnost, že se nepodařilo stabilizovat obranu. Výsledkem byly časté chyby, které se podepsaly i na sebevědomí mužstva. Také postrádal lídra. Situaci Jarolímovi v zářijových zápasech zkomplikovaly i absence opor, jako jsou Vladimír Darida, Antonín Barák a Marek Suchý.

Zklamaný Jan Sýkora v zápase proti Ukrajině
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

"Máme velké problémy v obraně. A to nejen v obranné čtveřici, ale při celkovém bránění mužstva. Musí se stavět od obrany. Když pak dostanete branku, ovlivní to celý výkon mužstva. A to se stalo teď v obou zápasech s Ukrajinou a Ruskem," řekl Uhrin. "Trenér s tím může ale těžko něco dělat, když se dělají takové individuální chyby v obraně," dodal na adresu dnes odvolaného Jarolíma.

Za problém ale považuje, že Jarolím za dva roky nedokázal stabilizovat obrannou čtveřici. Jen dvakrát se stalo, že ve dvou utkáních po sobě nasadil v defenzivě stejné složení. A celkem v ní protočil 17 hráčů.

"Důležité je, aby obrana hrála pohromadě. Aby se v ní točilo maximálně pět hráčů. Pořád se něco zkouší a to není dobře. Stabilizace obrany je velice důležitá. Pokud bych hráči věřil, že je dobrý, tak bych mu věřil dál, i když udělá chybu. Když se mění hráči v záloze nebo v útoku, tak to není takový zásah jako v obraně," mínil Uhrin.

"Ale je třeba vidět, že teď chyběli v obraně kvůli zranění hráči jako Suchý a Novák, navíc proti Rusku nehráli ani Gebre Selassie a Kadeřábek. Celkově tenhle sraz hodně ovlivnilo, že tam nebyli stabilní hráči základní sestavy. Bylo asi pět nebo šest hráčů, kteří nemohli nastoupit," upozornil Uhrin, že měl Jarolím ztíženou roli.

Hráči po debaklu 1:5 s Ruskem připouštěli, že jim na rozdíl od soupeře chybělo sebevědomí. "To souvisí s tím prvním zápasem. Kdyby s Ukrajinou alespoň remizovali, tak psychika týmu bude lepší. Chybí mi kolektivní výkon mužstva, tam to nehrálo stoprocentně. Chybí tomu lídr. Hušbauer se o to snažil na začátku, mluvil, ale bylo to ojedinělé. Musí mluvit všichni, když se jde na plac, musí to být jednolitý a soudržný celek a to jsem tam neviděl," konstatoval kouč vicemistrů Evropy z roku 1996.

Uhrin je momentálně členem sportovní rady FAČR, ale do volby nového trenéra reprezentace nemluví. "Nemám slovo při volbě trenéra. Měli jsme zatím jen jednu orientační schůzku, druhá bude až teď na přelomu září a října," řekl Uhrin. "Ani nevím, koho doporučit. Je to otázka přemýšlení na dlouhou trať. Vedení asociace o tom určitě přemýšlelo, udělalo si různé varianty a teď o tom jedná. Rozhodnutí bude správné," věří pětasedmdesátiletý kouč.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články