Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Rosický zářil za Arsenal, Chelsea pohořela s třetiligovým Bradfordem

Londýn – Čtvrté kolo Anglického poháru nabídlo hned několik šokujících výsledků. Chelsea vedla doma nad třetiligovým Bradfordem 2:0, nakonec však prohrála 2:4. Mistrovský Manchester City rovněž doma vypadl s druholigovým Middlesbrough. Manchester United pouze remizoval na hřišti Cambridge ze čtvrté ligy 0:0, stejný výsledek uhrál doma Liverpool s druholigovým Boltonem. Vypadl Tottenham i Southampton. Arsenal si naopak zajistil postup na hřišti Brightonu, skvělý výkon přitom předvedl Tomáš Rosický, který si připsal gól a asistenci.

Slavící Tomáš Rosický
zdroj: PA autor: Gareth Fuller

Londýnský klub na rozdíl od dalších favoritů včetně ligového lídra Chelsea nezaváhal, i když Brighton snížil v závěru na konečných 2:3. Rosický podal skvělý výkon, na hřišti byl téměř u každé nebezpečné akce Gunners. Potřetí z posledních čtyř zápasů nastoupil v základní sestavě a poprvé o sobě dal výrazně vědět ve 24. minutě. To si od čáry navedl před šestnáctkou domácích míč na střed a pak kolmicí podél dvou obránců uvolnil na hranici ofsajdu Mesuta Özila. Německý reprezentant pak zblízka obstřelil gólmana a získal Arsenalu vedení 2:0.

Brighton krátce po změně stran snížil, když rychle vrátil míč před branku, od níž jej předtím nedostatečně daleko odkopl Rosický. Reprezentační záložník, jenž dnes vedl tým jako kapitán, ale své drobné pochybení ihned napravil. Přerušil liknavou rozehrávku domácích, obral jednoho ze zadáků o míč a pohledem doprava a nahrávkou na opačnou stranu Oliveru Giroudovi zmátl soupeře. Francouzský útočník mu narazil obloučkem a Rosický z voleje vypálil šajtlí ze 17 metrů krásně a přesně.

Pak ještě nadchl slalomem, který zastavil protivníkův bek rukou a dostal za to žlutou kartu, a také přihrávkou do šance Aaronovi Ramseymu. Devatenáctý tým druhé ligy sice snížil, víc už však nesvedl a do osmifinále jde Arsenal.

Petr Čech a Cesc Fabregas po vyřazení Chelsea z FA Cupu
zdroj: ČTK/AP autor: David Klein

"Blues" před vlastními diváky vedli díky brankám Cahilla a Ramirese po 38 minutách už 2:0 a zdálo se, že půjde o jasnou záležitost. Ještě do konce prvního dějství však dokázal snížit povedenou střelou Stead. Čech inkasoval po 330 minutách.

V druhém poločase se dostal k zakončení po dlouhém autu do šestnáctky Morais a vyrovnal, svěřenci Josého Mourinha však neudrželi ani možnost opakovaného utkání. V 82. minutě dokonal překvapivý obrat záložník Halliday a na konečných 2:4 upravil střídající Yeates. Chelsea ztratila domácí zápas, ve kterém vedla o dvě branky, poprvé od října 1999.

"Já i hráči se musíme stydět. Frustrace není to správné slovo. Spíše se cítíme trapně. Opakuji slova, která jsem vyslovil před zápasem: je ostuda, když velký tým vypadne s týmem z nižší soutěže," konstatoval trenér Mourinho, který šel osobně pogratulovat fotbalistům Bradfordu do šatny.

Manchester nestačil doma na Middlesbrough

Manchester City měl v prvním poločase duelu s Middlesbrough drtivý tlak, šance druholigového týmu držel brankář Mejías. V 53. minutě se navíc dostali hosté překvapivě do vedení, pomalou Fernandovu přihrávku brankáři Caballerovi zachytil Bamford, jenž hostuje v Middlesbrough z Chelsea, stejně jako Kalas.

V 64. minutě mohli hosté vést o dvě branky, Tomlin ale přízemní střelou trefil tyč. Přesto se hosté podruhé prosadili, v nastavení pojistil postup po rychlém protiútoku střídající Kike.

"Měli jsme šest nebo sedm tutových šancí. První poločas jsme odehráli dobře. Pak nám ale dali gól a začali jsme být neorganizovaní," zhodnotil zápas kouč Manchesteru City Manuel Pellegrini. "Nezapomenutelný den pro nás i naše fanoušky. Byl to těžký zápas, brankář nás několikrát podržel," řekl střelec prvního gólu Middlesbrough Bamford.

Postoupil i Crystal Palace

Divoká přestřelka se udála v prvním poločase zápasu mezi Southamptonem a Crystal Palace. Domácí se dostali dvakrát do vedení zásluhou Pellého a vlastní branky Danna, "Orly" ale drželi ve hře útočníci Šamach a Sanogo, který vstřelil první gól za Crystal Palace, ve kterém hostuje z Arsenalu.

Nejlepší obrana v Premier League, která v lize propustila za 22 zápasů pouze 16 branek, inkasovala v zápase potřetí v 39. minutě, druhou trefu si připsal Šamach a rozhodl o postupu hostů.

Leicester otočil zápas na hřišti Tottenhamu a díky brance Schluppa z druhé minuty nastavení zvítězil 2:1. Swansea prohrála na hřišti druholigového Blackburnu 1:3. V opakovaném zápase bude muset o postup bojovat Liverpool, který i přes velký tlak pouze remizoval s šestnáctým celkem druhé ligy Boltonem 0:0.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články