Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Rosický si opět zahraje českou ligu, vrátil se do Sparty

Praha – Po patnácti letech se na soupisce Sparty opět objeví jméno Tomáše Rosického. Pětatřicetiletý záložník po minulé sezoně skončil po deseti letech v Arsenalu a od mistrovství Evropy se zotavoval ze svalového zranění. Nyní v pražském klubu podepsal smlouvu na dva roky.

Tomáš Rosický
zdroj: REUTERS/Jason Cairnduff Livepic

"Už před čtyřmi týdny jsem dal panu Křetínskému (majitel Sparty) slovo, že když budu zdravý, tak půjdu do Sparty. Nechtěl jsem se ale vracet, než budu připravený naplno trénovat. A to nyní jsem," řekl Rosický. "Nikdy jsem nezapomněl, který klub mě fotbalově vychoval," dodal.

Rosický ve Spartě odstartoval profesionální kariéru. V květnu 1999 debutoval v první lize, kde v rudém dresu odehrál 42 zápasů a vstřelil osm gólů. V lednu 2001 přestoupil do Dortmundu za 449 milionů korun, což z něj tehdy učinilo nejdražšího fotbalistu české i německé ligy.

Hráč se 105 starty v národním týmu už v minulosti několikrát řekl, že by se jednou do Sparty rád vrátil. Velký zájem o zkušeného středopolaře dlouho projevoval majitel letenského klubu Daniel Křetínský i trenér Zdeněk Ščasný.

"S panem Křetínským jsme byli v kontaktu dlouhou dobu a bylo to časté téma. Dříve jsem ale byl vždy vázáný v Arsenalu. Dveře se otevřely až teď. Jsem rád, že se vracím a moc se na to těším," prohlásil Rosický. "Trenér Ščasný mi dal vůbec první šanci v lize a je až neuvěřitelné, jak se to sešlo. Ale na mé rozhodování nemělo vliv, že je tady trenérem právě on," řekl.

Dosud poslední utkání odehrál Rosický na Euru ve Francii proti Chorvatsku. Ze zápasu si odnesl částečnou trhlinu ve stehenním svalu a do závěrečného duelu skupiny s Tureckem už nezasáhl. Trojnásobný vítěz ankety Fotbalista roku pak prohlásil, že svou budoucnost v reprezentaci zváží.

"Teď jsem řešil návrat do Sparty. Na otázky kolem reprezentace teď neumím odpovědět. Musím si to promyslet," řekl.

Během pěti let v Dortmundu pomohl Rosický Borussii k bundesligovému titulu a postupu do finále Poháru UEFA. V roce 2006 odešel do Arsenalu, kde ho však výrazně limitovaly zdravotní potíže. Po zranění podkolenní šlachy, které utrpěl v lednu 2008, nehrál dvacet měsíců. Problémy měl i v dalších letech. V minulém ročníku nezasáhl do jediného utkání anglické ligy a před Eurem nastupoval jen za juniorku. S londýnským klubem dvakrát vyhrál Anglický pohár.

I se Spartou chce útočit na nejvyšší mety. "Hrát fotbal budu chtít vždycky. Až skončím, budu hrát někde na vesnici. Teď šlo o to, abych měl chuť vyhrávat a tu stále mám. Já sem nepřišel hrát, ale přišel jsem vyhrávat," prohlásil Rosický. "Liga mistrů tu nebyla strašně dlouho. K tomu, abychom ji sem vrátili, ale potřebujeme titul," uvedl.

Zatímco při prvním angažmá ve Spartě nosil dres s číslem 25, nyní bude mít desítku. Jeho původní číslo totiž nosí Mario Holek. "Zjišťoval jsem, jestli je 25 volná, ale nikdy bych neudělal to, že bych z ní někoho vysvlékl," řekl Rosický.

Je nám líto, video expirovalo.
Rosický se po patnácti letech vrací do Sparty
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články