Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rosický rozhodl o výhře Arsenalu v derby, United propadli s Liverpoolem

Londýn – Tomáš Rosický opět ukázal, jak je pro Arsenal důležitý. Jeho branka z úvodu zápasu rozhodla o vítězství Arsenalu v londýnském derby nad Tottenhamem 1:0. Gunners se díky tomu posunuli na třetí příčku o skóre za Liverpool, jenž vypráskal svého největšího rivala Manchester United na jeho hřišti 3:0. Nečekanou ztrátu utrpěli v sobotu fotbalisté Chelsea. Lídr soutěže prohrál na Aston Ville 0:1, když Petra Čecha prostřelil šest minut před koncem Delph.

Tomáš Rosický z Arsenalu slaví vstřelenou branku do sítě Tottenhamu
zdroj: ČTK/AP autor: Matt Dunham

Rosický, který počtvrté v řadě nastoupil v základní sestavě hostů, se prosadil již po 72 sekundách hry. Zatáhl míč po pravém křídle, narazil si s Alexem Oxlade-Chamberlainem a nechytatelnou křižnou ranou nedal gólmanovi Hugu Llorisovi šanci. Český záložník odehrál 69 minut, poté jej vystřídal Mathieu Flamini.

Tottenham měl ve druhém poločase velkou šanci na vyrovnání, ale Nacer Chadli nedokázal z malého vápna přes obránce propasírovat míč do branky. Utkání tak skončilo stejným výsledkem jako zářijový duel na Emirates Stadium. Kohouti po druhé porážce v řadě zůstávají na pátém místě se sedmibodovou ztrátou na čtvrtý Manchester City.

"Byl to určitě jeden z mých nejhezčích gólů vůbec. Mám z něj velkou radost, ale mnohem důležitější je, že jsme vyhráli," uvedl Rosický. "Půjde do mé sbírky parádních gólů. Říkal jsem to Tomášovi. On není typický střelec a všechny překvapil. Než si stačili uvědomit, co dělá, už byl míč v síti. Byl to neuvěřitelný gól," komentoval Rosického trefu trenér Arséne Wenger. 


Ani Manchester United ani Liverpool výrazně nepřekvapil svým složením sestavy, pouze Coutinha v jedenáctce hostů nahradil Sterling a v základní sestavě zůstal Joe Allen. Liverpool byl od začátku nebezpečnějším týmem, fotbalistům United se nedařila rozehrávka ve středu hřiště a při ztrátách byla jejich obrana značně ohrožena útočnou trojicí Suárez - Sterling - Sturridge.

Všichni tři přitom notně přispěli k vítězství. Uruguayec ve 34. minutě vybojoval penaltu, když se při zpracovávání centru z pravé strany dotkl míče pravý bek Rafael, a kapitán Gerrard bez problému potrestal United střelou k pravé tyči. Za třináct minut se kopal již druhý trestný kop, když Jones v pokutovém území složil Hendersona, a Gerrard znovu proměnil.

United si nejlepší šanci vypracovali ke konci první půle, když se u půlicí čáry výborně individuálně prosadil Januzaj a vyslal po pravé straně Rafaela. Brazilský bek poté poslal centr do vápna na neobsazeného Rooneyho, jeho střelu však výborně vyrazil Mignolet. Tato příležitost však patrně byla také poslední velkou šancí Manchesteru v utkání.

Druhému poločasu totiž nadále dominovali hosté, kteří si vybojovali necelou čtvrthodinu před koncem již třetí penaltu v utkání. Sturridge sice po zákroku Vidiče začal padat již před kontaktem, poté však přece jen viditelně zakopl o nohu kapitána domácích, který byl za svůj faul vyloučen. Gerrard ovšem nařízený kop poslal jen do tyče.

Liverpool to však mrzet nemuselo. Jednak Reds utkání kontrolovali i nadále, dále zde pro kohokoliv, kdo pochyboval o třetí nařízené penaltě, byl neodpískaný zákrok v pokutovém území na Sturridge v podání Carricka. Hlavně však přišla třetí branka Liverpoolu v podání Luise Suáreze, který se dostal sám před De Geu a nemýlil se. Liverpool se tak posunul na druhé místo za Chelsea, za níž je o čtyři body a má zápas k dobru.

Zklamaní hráči Chelsea
zdroj: ČTK/AP autor: Darren Walsh

Čecha prostřelil v závěru Delph, Citizens vyhráli i v desíti

Chelsea už v duelu s Aston Villou slavila ve 41. minutě vedoucí gól, rozhodčí Chris Foy ale po konzultaci s asistentem nakonec odpískal ruku střelce branky Nemanji Matiče. Ve druhé půli otupil tlak londýnského týmu brazilský záložník Willian, který dostal druhou žlutou kartu za taktický faul ve středu hřiště.

Brankáře Čecha o 14. čisté konto v sezoně připravil osm minut před koncem parádní patičkou záložník Fabian Delph, který navíc v nastavení trefil ještě břevno. Vzápětí byl vyloučen další Brazilec v dresu Chelsea Ramires a sudí vykázal na tribunu i rozčilujícího se kouče Josého Mourinha.

Manchester City do zápasu nevstoupil vůbec ideálně. Už v desáté minutě přišel o vyloučeného stopera Vincenta Kompanyho kvůli stažení Nikici Jelaviče. Vzápětí však City poslal do vedení povedenou zatočenou střelou David Silva. V poslední minutě pak uzavřel skóre bývalý útočník Teplic Edin Džeko a manchesterskému týmu pojistil první ligové vítězství v Hullu od roku 1909. Od té doby se zde "Citizens" představili sedmkrát s bilancí tří remíz a čtyř proher.

Radost fotbalistů Liverpoolu, v pozadí příznivci Manchesteru United
zdroj: ZUMA autor: Simon Bellis

Fulham se dočkal prvního vítězství pod trenérem Felixem Magathem a přerušil sérii devíti utkání bez výhry, která se táhla od Nového roku. Tři body mu zajistil střídající Ašhkan Dedžagah a zdramatizoval boj na spodku tabulky. Poslední Fulham ztrácí už jen bod na devatenáctý Cardiff a osmnáctý Sunderland, ale i například čtrnáctá Swansea má k dobru jen pět bodů.

Souboj o udržení mezi Sunderlandem, který nastoupil bez obránce Ondřeje Čelůstky, a Crystalem Palace skončil bez branek. Povzbuzení v záchranářských bojích naopak vydřel West Bromwich díky výhře 2:1 na hřišti Swansea, kde přitom prohrával už od druhé minuty. Útočník vítězů Matěj Vydra zůstal mezi náhradníky.

Nebodoval Norwich, i když velmi zdramatizoval duel se Southamptonem. Na hřišti soupeře prohrával už 0:3, ale díky zásahům Johana Elmandera a Roberta Snodgrasse z 85. a 86. minuty se přiblížil na dostřel. Southampton však přece jen potvrdil roli favorita a v nastavení zvýšil na konečných 4:2.

Anglická fotbalová liga - 30. kolo:

Hull - Manchester City 0:2 (14. Silva, 90. Džeko), Everton - Cardiff 2:1 (59. Deulofeu, 90.+3 Coleman - 68. Cala), Fulham - Newcastle 1:0 (68. Dedžagah), Southampton - Norwich 4:2 (5. Schneiderlin, 57. Lambert, 73. Rodriguez, 90.+7 Gallagher - 86. Elmander, 87. Snodgrass), Stoke - West Ham United 3:1 (32. a 79. Odemwingie, 69. Arnautovic - 5. Carroll), Sunderland - Crystal Palace 0:0, Swansea - West Bromwich 1:2 (2. Lamah - 52. Sességnon, 85. Mulumbu), Aston Villa - Chelsea 1:0 (82. Delph), Manchester United - Liverpool 0:3 (34. a 47. obě z pen. Gerrard, 84. Suárez), Tottenham - Arsenal 0:1 (2. Rosický).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články