Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Rosický nebere Özila jako konkurenci, s reprezentací věří v postup

Praha - V záložní řadě Arsenalu se mu po příchodu Mesuta Özila z Realu Madrid výrazně zvýší konkurence, ale Tomáš Rosický se nebojí, že mu tento velký přestup v týmu ztíží pozici. Naopak vítá, že se "Kanonýři" do takového obchodu pustili. Özil prý Arsenalu může výrazně pomoci a sám Rosický se těší, až se s německým reprezentantem pořádně sehraje.

Tomáš Rosický a trenér Bílek
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Rosický si sám sebe dobře dokáže na hřišti představit právě vedle Özila, za nějž Arsenal vyplatil asi 1,3 miliardy korun. "Ano, takový příchod pro mě samozřejmě znamená konkurenci. Ale já se na to spíš dívám tak, že z takového přestupu může profitovat tým i celý klub. I já se na takového hráče moc těším, můžeme hrát výborný fotbal. Özil je prostě typický nákup Arséna (trenéra Wengera), on má tyto typy fotbalistů rád," řekl Rosický.

Český středopolař má teď v Arsenalu pevnou pozici. Čtyři z pěti dosavadních soutěžních zápasů odehrál v základní sestavě a sám prý nevidí důvod, proč by nákup Özila jeho postavení měl ohrozit. Byť je Özil podobným typem hráče jako Rosický, oba prý mohou dobře fungovat bok po boku. "Vzpomínám si na rok 2008, kdy trenér Wenger na hřiště posílal mě, Fábregase a Hleba, tedy tři typické 'desítky'. Teď je v týmu ještě Santi Cazorla a proč by to zase nemohlo fungovat? Dobří hráči si vždy vyhoví," uvedl Rosický.

Je nám líto, video expirovalo.
Rosický je v Arsenalu spokojený a věří v postup na MS

V Arsenalu Rosický kroutí už osmou sezonu, stále však čeká na první velkou trofej. Klub naposledy slavil v roce 2005 při triumfu v Anglickém poháru, tato sezona podle Rosického může přinést vytouženou změnu. I když Arsenal prohrál úvodní ligový zápas s Aston Villou, následné dvě výhry a nedělní úspěch v derby s Tottenhamem, hladký postup do Ligy mistrů přes Fenerbahce Istanbul a také nákup Özila jsou pro českého středopolaře dobrými znameními. "Strašně moc bychom nějakou trofej chtěli, jsme po ní hladoví, protože ta doba bez nějakého vítězství je dlouhá," souhlasil Rosický.

Rosický: Postup na mistrovství světa je v našich silách

Kapitána reprezentace neopouští víra v to, že si příští rok zahraje podruhé v kariéře na světovém šampionátu. Byť národní tým je v kvalifikaci zatím mimo postupové pozice, Rosický věří v úspěšné zvládnutí posledních čtyř zápasů a nestraší ho ani představa tří závěrečných zápasů hraných na soupeřových hřištích. "Jdeme do finále kvalifikace, jsou před námi čtyři strašně důležité zápasy, ale pro nás to není nemožné. V našich silách je, abychom na mistrovství postoupili," řekl Rosický.

Negativní myšlenky si prý před zbývajícími duely kvalifikace vůbec nepřipouští. Variantu, že by Češi podruhé za sebou kvalifikaci o postup na MS nezvládli, vytěsnil z hlavy. "Na to přece myslet nemůžu. Pokud to někdo má tak, že myslí na to, co když to nevyjde, tak tady nemá co dělat," prohlásil Rosický. A tři zápasy z posledních čtyř hrané venku? Ani to Rosický nevidí jako zásadní problém. "Podle mě není jasné, co je a co není výhoda. Někdy vás naopak atmosféra na domácím stadionu může svázat a dolehnout na vás," uvedl Rosický.

Podle Rosického by mohlo být osudovou chybou utkání s Arménií přehlížet. Pro klíčového českého hráče je také varováním červnová drtivá výhra nejbližšího soupeře v Dánsku v poměru 4:0. "Že jsou Arméni dobří, to víme. Přesvědčili jsme se o tom už při utkání u nich," připomněl Rosický březnový zápas v Jerevanu, kde Češi sice zvítězili 3:0, ale rozhodli až ve druhém poločase. "Na druhou stranu dnes už není jednoduchý zápas proti žádnému soupeři. I v pátek to bude válka a boj. Kdo si myslí něco jiného, tak je na omylu. My však máme kvalitu na to, abychom to zvládli," věřil Rosický.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články