Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Rošáda u United. Odchází van Persie, přichází Schweinsteiger a Darmian

Manchester – Jedna hvězda odešla, druhá přichází. Manchester United se před startem nové sezony rozloučil s útočníkem Robinem van Persiem, který zamířil do Fenerbahce Istanbul. Do anglického celku naopak přichází dosavadní hráč Bayernu Mnichov záložník Bastian Schweinsteiger. K tomu Rudí ďáblové získali ještě obránce FC Turín Mattea Darmiana.

Slavící Robin van Persie (vlevo)
zdroj: PA autor: Andrew Matthews

O odchodu třicetiletého německého záložníka, který v Bayernu strávil 17 let, informoval na tiskové konferenci sportovní ředitel bavorského velkoklubu Karl-Heinz Rummenigge. V Manchesteru na Schweinsteigera čeká nizozemský trenér Louis van Gaal, který ho zná z působení v Bayernu v letech 2009 až 2011.

Schweinsteiger strávil v Bayernu celou dosavadní kariéru, současná smlouva mu měla vypršet za rok. V Manchesteru United, který ho podle britských médií koupil za 21 milionů eur (téměř 570 milionů korun), se dohodl na tříletém kontraktu. Jeho roční plat by se měl stejně jako v Německu pohybovat kolem deseti milionů eur (přes 271 milionů korun). Před podpisem smlouvy ještě musí Schweinsteiger absolvovat lékařskou prohlídku.

Bastian Schweinsteiger
zdroj: ČT sport autor: Kateřina Šulová

Na představení Bayernu před startem nové sezony už dlouholetá opora chyběla. "Chtěl na konci kariéry zkusit ještě něco nového. Pro to máme pochopení," poznamenal k jeho přestupu Rummenigge. Kouč Bayernu Pep Guardiola se musel bez Schweinsteigera obejít už ve významné části uplynulé sezony, protože po zisku světového titulu s národním týmem záložník až do listopadu nehrál kvůli zranění levého kolena.

Reprezentační trenér Joachim Löw Schweinsteigerův přestup přivítal. "Jsem přesvědčený, že nové podněty v Premier League Bastimu prospějí. Vím od něj, že ještě má vysoké ambice a cíle," řekl kouč. Doufá, že z toho bude profitovat také reprezentace příští rok na mistrovství Evropy ve Francii. Plánuje tam na Schweinsteigerovi stavět hru národního týmu.

S Bayernem Schweinsteiger získal osm německých titulů a sedmkrát vyhrál domácí pohár. V roce 2013 pomohl týmu k vítězství v Lize mistrů i na mistrovství světa klubů.

Van Persie je druhým hráčem United, který přestoupil do Fenerbahce

Za útočníka, který měl v Manchesteru smlouvu do roku 2016, Fenerbahce podle tureckých médií zaplatilo 4,7 milionu eur (asi 127 milionu korun). "Přestup je dokončen. Pracovali jsme na něm velmi tvrdě. Dostali jsme pět faxů a šest jsme poslali. Konečně je to hotové," řekl Yildirim.

Nejlepší střelec v historii nizozemské reprezentace je už druhým hráčem Manchesteru United, který v tomto přestupním období odešel do Fenerbahce. Na začátku týdne do Turecka zamířil za šest milionů eur portugalský reprezentant Nani, který v uplynulé sezoně hostoval ve Sportingu Lisabon.

Darmian přichází do United z Turína

Matteo Darmian z FC Turín přichází přibližně za 13 milionů liber (490 milionů korun). O přestupu informoval italský celek. Italský reprezentant by měl zacelit díru na pravém kraji zadní řady United, kde v posledním ročníku nejčastěji zaskakoval záložník Antonio Valencia.

Darmian strávil v Turíně poslední čtyři roky, předtím si vyzkoušel angažmá v AC Milán a Palermu. V italském národním týmu odehrál za poslední dva roky 14 zápasů, včetně všech tří duelů "Squadry Azzurry" na loňském světovém šampionátu.

Zdroj
ČTK, SID

Hlavní zprávy

Nejčtenější články