Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rooney se stal nejlepším anglickým střelcem v LM

Praha – Fotbalista Wayne Rooney se dokázal rychle oklepat z třízápasového disciplinárního trestu, který ho může připravit o účast na mistrovství Evropy v roce 2012. Pětadvacetiletý útočník dvěma proměněnými penaltami zařídil v úterý večer v Lize mistrů Manchesteru United výhru 2:0 na hřišti Otelul Galati a stal se díky tomu historicky nejlepším anglickým střelcem soutěže. Na svém kontě má nyní 26 gólů, o dva více než jeho bývalý spoluhráč Paul Scholes.

Utkání Otelul Galati - Manchester United
zdroj: Ap

Třetí je v tabulce anglických kanonýrů Frank Lampard z Chelsea s dvaceti brankami, liverpoolský Steven Gerrard se trefil v Lize mistrů devatenáctkrát. Rooney načal svoji gólovou sbírku v osmnácti letech hned při svém debutu v soutěži, ve stejném věku poté dokázal proti Fenerbahce Istanbul zaznamenat hattrick. Nejúspěšnější sezonu zažil v letech 2009/10, kdy se prosadil pětkrát v sedmi zápasech.

Jeho poslední dvě branky zachránily Manchester před dalším klopýtnutím a po dvou předešlých remízách mu vynesly první výhru ve skupině. Zvlášť důležité byly i pro samotného Rooneyho, který se musel v minulých dnech vyrovnávat s tím, že možná nepojede s anglickou reprezentací na evropský šampionát. Za zbytečné vyloučení v závěru kvalifikace v Černé Hoře totiž dostal od UEFA distanc na tři soutěžní zápasy, což znamená, že přijde o celou základní skupinu.

Wayne Rooney v utkání s Černou Horou
zdroj: YouTube

"Wayne to měl v posledních dnech těžké a jsem rád, že mu to dnes vyšlo," řekl po úterním utkání kouč Manchesteru Alex Ferguson, který dokonce svého elitního útočníka o víkendu raději nepostavil do základní sestavy proti Liverpoolu.

Na hřišti rumunského nováčka už ale Rooney v zahajovací jedenáctce nechyběl a v 64. a v 90. minutě rozhodl dvěma s přehledem proměněnými penaltami. "V prvním poločase hrál Rooney spíše ze zálohy, v druhém se posunoval více dopředu a dostal se do utkání. Celý tým se po přestávce zlepšil. Nani byl skvělý, Anderson byl také výborný, to samé Rooney. Tihle tři dokázali změnit zápas," chválil Ferguson.



Výhru United považoval po předešlé domácí remíze 3:3 s Basilejí za velmi důležitou. Těšilo ho, že jeho svěřenci přežili i oslabení poté, co se v 66. minutě nechal vyloučit Nemanja Vidič. "Byl to pro nás dlouhý a těžký večer. Soupeř zaslouží uznání, nebylo snadné se dostat do jeho obrany," uznal Ferguson. "Už dříve jsme říkali, že potřebujeme ze dvou zápasů proti Galati šest bodů. Teď musíme to samé zopakovat doma. Podle mého názoru by na postup mělo stačit deset bodů," odhadoval. Po třech kolech jich mají United na svém kontě polovinu, tedy pět.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články