Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Ronaldo je nejlepší: Portugalec obhájil Zlatý míč, na Messiho s Neuerem se nedostalo

Curych – Stejně jako před rokem, i letos si odnáší nejprestižnější individuální fotbalovou trofej Cristiano Ronaldo. Hvězdný útočník Realu Madrid obhájil vítězství v anketě Zlatý míč FIFA a stal se nejlepším fotbalistou za rok 2014. Nedostalo se tak na zbylé nominované - Lionela Messiho a Manuela Neuera z Bayernu Mnichov. Favorizovaný Ronaldo ovládl prestižní hlasování reprezentačních trenérů, kapitánů a novinářů potřetí v kariéře. 

Cristiano Ronaldo se raduje ze zisku Zlatého míče za rok 2014
zdroj: Isifa/AFP

"Chci poděkovat všem těm, kteří mě volili. Byl to fantastický rok. Rád bych pokračoval ve své dosavadní práci. Chci se pokusit zlepšovat s každým následujícím dnem," řekl Ronaldo po převzetí trofeje. "Nikdy bych nepomyslel, že si tuhle cenu třikrát odnesu domů, ale chci ji získat znovu a stát se jedním z nejlepších hráčů všech dob," přidal kapitán portugalské reprezentace. 

Devětadvacetiletý kanonýr, který získal Zlatý míč i za rok 2008, zvítězil suverénně ziskem 37,66 procenta všech hlasů. Druhé místo obsadil stejně jako loni Messi (15,76%) velmi těsně před Neuerem (15,72).

Ronaldo vloni pomohl Realu k zisku čtyř trofejí - k triumfu v Lize mistrů, Španělském poháru, evropském Superpoháru a mistrovství světa klubů. Bývalému hráči Sportingu Lisabon a Manchesteru United se nedařilo jen na reprezentační úrovni, když s Portugalskem na světovém šampionátu v Brazílii neprošel ze základní skupiny a sám vstřelil jediný gól.

Ronaldo lámal rekordy

Rodák z Madeiry zářil hlavně v individuálních statistikách a spolu s velkým rivalem Messim se přetahoval o řadu střeleckých rekordů. Jako první fotbalista v historii dokázal za jednu sezonu Ligy mistrů dát více než čtrnáct branek (17), vytvořil rekord v počtu hattricků ve španělské lize (23) či se osamostatnil v čele střelecké tabulky v součtu kvalifikací a závěrečných turnajů evropského šampionátu (23 gólů).

Zároveň za minulou sezonu spolu s Uruguajcem Luisem Suárezem získal Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce evropských lig. V kalendářním roce 2014 nastřílel Ronaldo za klub a reprezentaci 61 soutěžních branek. 

Z českých hlasujících zástupců vybral útočníka Realu na první místo jen reprezentační kapitán Tomáš Rosický, který ho upřednostnil před Messim a Bastianem Schweinsteigerem. Kouč národního mužstva Pavel Vrba do své trojice vybral Arjena Robbena, Philippa Lahma a Neuera, redaktor deníku Sport Stanislav Hrabě zase před Ronaldem hlasoval pro Thomase Müllera a Robbena. 

Cristiano Ronaldo a Messi, kteří jako kapitáni reprezentačních celků v anketě také hlasují, se navzájem tradičně ignorovali. Ronaldo vybral spoluhráče z Madridu Sergia Ramose, Garetha Balea a Karima Benzemu. Messi naopak kolegu z reprezentace Ángela Di Maríu, barcelonského Andrése Iniestu a Javiera Mascherana. Defenzivní oporu Argentiny a katalánského týmu překvapivě zařadil na první pozici kouč Anglie Roy Hodgson. 

Nejlepším trenérem je Löw

Nejlepším trenérem roku 2014 se stal kouč německých mistrů světa Joachim Löw, nejlepší fotbalistkou jeho krajanka a hráčka Wolfsburgu Nadine Kesslerová. Puskásovu cenu za nejhezčí gól obdržel Kolumbijec James Rodríguez za trefu v osmifinále MS proti Uruguayi. Šéf FIFA Sepp Blatter udělil Prezidentovu cenu devadesátiletému novináři Hirošimu Kagawovi za popularizaci fotbalu v Japonsku. 

Výsledky fotbalových anket Zlatý míč FIFA za rok 2014:

Nejlepší fotbalista: 1. Cristiano Ronaldo (Portug./Real Madrid) 37,66 procenta hlasů, 2. Lionel Messi (Arg./Barcelona) 15,76, 3. Manuel Neuer (Něm./Bayern Mnichov) 15,72....4. Arjen Robben (Niz./Bayern) 7,17, 5. Thomas Müller 5,42, 6. Philipp Lahm (oba Něm./Bayern) 2,90, 7. Neymar (Braz./Barcelona) 2,21, 8. James Rodríguez (Kol./Real Madrid) 1,47, 9. Toni Kroos (Něm./Real Madrid) 1,47, 10. Ángel Di María (Arg./Manchester United) 1,29. 

Nejlepší fotbalistka: 1. Nadine Kesslerová (Něm./Wolfsburg) 17,52, 2. Marta (Braz./FC Rosengärd) 14,16, 3. Abby Wambachová (USA/Western New York Flash) 13,33.

Nejlepší trenér mužského fotbalu: 1. Joachim Löw (Něm./reprezentace Německa) 36,23, 2. Carlo Ancelotti (It./Real Madrid) 22,06, 3. Diego Simeone (Arg./Atlético Madrid) 19,02.

Nejlepší trenér ženského fotbalu: 1. Ralf Kellermann (Něm./Wolfsburg) 17,06, 2. Maren Meinertová (Něm./reprezentace Německa do 20 let) 13,16, 3. Norio Sasaki (Jap./reprezentace Japonska) 13,06.

Prezidentova cena: Hiroši Kagawa (japonský novinář).

Puskásova cena za nejhezčí gól: James Rodríguez (Kol./Real Madrid) za gól v osmifinále MS mezi Kolumbií a Uruguayí.

Cena Fair Play: dobrovolníci na turnajích FIFA.

Jedenáctka roku FIFA/FIFPro: Manuel Neuer - Philipp Lahm (Něm./Bayern), Sergie Ramos (Šp./Real Madrid), Thiago Silva, David Luiz (oba Braz./PSG) - Ángel Di María (Arg./Manchester United), Toni Kroos (Něm./Real Madrid), Andrés Iniesta (Šp./Barcelona) - Arjen Robben (Niz./Bayern), Lionel Messi, Cristiano Ronaldo.   

Hlasování českých zástupců v anketě:

Nejlepší fotbalista:
Pavel Vrba (trenér reprezentace): 1. Arjen Robben (Niz./Bayern), 2. Philipp Lahm (Něm./Bayern), 3. Neuer.
Tomáš Rosický (kapitán reprezentace): 1. Ronaldo, 2. Messi, 3. Bastian Schweinsteiger (Něm./Bayern).
Stanislav Hrabě (novinář, deník Sport): 1. Thomas Müller (Něm./Bayern), 2. Robben, 3. Ronaldo.

Nejlepší trenér:
Vrba: 1. Löw, 2. Ancelotti, 3. Pep Guardiola (Šp./Bayern).
Rosický: 1. Löw, 2. Ancelotti, 3. Simeone.
Hrabě: 1. Löw, 2. Simeone, 3. Ancelotti. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články