Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Svět motorů

Ronaldo jako první oficiálně překonal hranici 900 gólů

Cristiano Ronaldo překonal další z fotbalových rekordů. Portugalec je prvním hráčem, který v zápasech za klub a reprezentaci vstřelil 900 branek. Jubilejní gól dal v utkání Ligy národů do sítě Chorvatska. Pro devětatřicetiletého útočníka to byl 131. gólový zápis v reprezentačním dresu. Portugalci porazili Chorvatsko 2:1. V dalším ze zápasů Španělé remizovali bez branek se Srbskem.

Cristiano Ronaldo slaví svůj jubilejní gól
zdroj: Reuters autor: Pedro Nunes

Statistici spočítali, že 450 gólů vstřelil za Real Madrid, 145 za Manchester United, 101 za Juventus Turín, 68 za současný klub An-Nasr a pět za Sporting Lisabon, kde jeho kariéra začínala. Na evropském šampionátu cestu do sítě nenašel, ale dnes dokázal, že svá čísla může ještě vylepšit.

Podle Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) je na druhém místě jeho věčný rival Argentinec Lionel Messi s 838 góly. Třetí Brazilec Pelé má na kontě 762 branek. Za Brazilcem Romáriem a Maďarem Ferencem Puskásem pak na šestém místě figuruje Josef Bican, jemuž započítali 722 gólů. Podle některých zdrojů má ale Bican na kontě více než 950 branek.

Španělé na cestě k evropskému zlatu vyhráli devět zápasů v řadě, v Bělehradě ale cestu do sítě nenašli. Z týmu mistrů Evropy chyběli kvůli zranění brankář Simón, záložník Rodri i kapitán Morata, jehož v útoku nahradil Pérez, který hrál na Euru jen třináct minut. Střelec vítězné branky z finále proti Anglii Oyarzabal začal jen na lavičce, ale ani když ho Luis de la Fuente poslal na hřiště, bezbrankovou rovnováhu to nezměnilo. V domácím týmu odehrál celý zápas sparťan Birmančevič.

Dánové vyhráli ve druhém utkání skupiny A4 v Kodani nad Švýcarskem 2:0. Po neúspěšném Euru zatím nenašli nového trenéra, mužstvo prozatím vedl asistent Lars Knudsen, a měl šťastnou ruku, když osm minut před koncem poslal na trávník debutujícího Dorgua. Devatenáctiletý nováček z Lecce už za minutu vstřelil vítězný gól. Hosté hráli od 50. minuty bez vyloučeného Elvediho. V závěru dostal červenou kartu i kapitán hostů Xhaka a dortmundský brankář Kobel, nástupce Sommera, který se po 94 zápasech vzdal reprezentace, inkasoval podruhé.

Poláci nad Skotskem nevyhráli v šesti zápasech od roku 1980, ale tentokrát začali v Glasgow skvěle. V osmé minutě napřáhl Sebastian Szymaňski z dvaceti metrů a zamířil přesně k tyči. Krátce nato dopravil do sítě na druhé straně míč McTominay, ale videorozhodčí odhalil, že si nová posila Neapole pomohla rukou. Naopak ještě do přestávky přidal Lewandowski z penalty druhý gól. Po změně stran Skotové dokázali vyrovnat, ale v sedmé minutě nastavení je zlomila druhá penalta.

Slováci ve skupině C1 zvítězili v Estonsku 1:0, jediný gól vstřelil Suslov z Verony. Ze čtveřice hráčů z české ligy byl v základní sestavě jen Haraslín, Rigo přišel až v závěru. Tupta byl na lavičce a Schranze vyřadily problémy s kolenem.

Švédové po sestupu do skupiny C vyhráli v Baku nad Ázerbájdžánem 3:0 a soupeři oplatili stejnou loňskou porážku z evropské kvalifikace. Hlavní postavou byl Gyökeres ze Sportingu Lisabon, který dva góly připravil pro Isaka z Newcastlu a třetí dal sám z penalty.

Na domácí lavičce si odbyl premiéru Portugalec Fernando Santos, který přivedl tým své země v roce 2016 k titulu mistrů Evropy a trénoval i Řecko a Polsko. I jeho svěřenci měli na konci prvního poločasu ještě za stavu 0:0 výhodu pokutového kopu, ale Šejdajev brankáře Johanssona nepřekonal. V závěru Dadašov přece jen porážku domácích zmírnil.

Fotbalová Liga národů – 1. kolo:

Skupina A1:

Portugalsko – Chorvatsko 2:1 (2:1)

Branky: 7. Dalot, 34. Ronaldo  41. vlastní Dalot.

Skotsko  Polsko 2:3 (0:2)

Branky: 46. Gilmour, 77. McTominay  8. S. Szymaňski, 44. Lewandowski z pen., 90.+7 Zalewski z pen.

Skupina A4:

Dánsko  Švýcarsko 2:0 (0:0)

Branky: 82. Dorgu, 90.+2 Höjbjerg. ČK: 50. Elvedi , 87. Xhaka (oba Švýc.)

Srbsko  Španělsko 0:0.

Skupina C1:

Ázerbájdžán  Švédsko 1:3 (0:0)

Branky: 82. Dadašov  65. a 71. Isak, 79. Gyökeres z pen.

Estonsko  Slovensko 0:1 (0:0)

Branka: 70. Suslov.

Skupina C3:

Bělorusko  Bulharsko 0:0

ČK: 74. Krastev (Bulh.).

Severní Irsko  Lucembursko 2:0 (2:0).

Branky: 11. McNair, 17. Ballard.

Skupina D1:

San Marino  Lichtenštejnsko 1:0 (0:0)

Branka: 53. Sensoli.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články