Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Revoluce teprve začíná. Ať se MS hraje ve čtyřech zemích, navrhuje šéf FIFA

Dauhá - Prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino chce podporovat, aby mistrovství světa 2026 hostily až čtyři země najednou. Každé by tak stačilo mít k dispozici maximálně pět odpovídajících stadionů. Nestalo by se tak, že by se investovalo do výstavby a rekonstrukcí stadionů, které následně nebudou mít využití.

Gianni Infantino
zdroj: Reuters

"Podpoříme společné kandidatury, protože FIFA musí ukázat rozum a musí myslet z dlouhodobého hlediska," řekl Infantino při návštěvě Kataru, kde kontroloval stav příprav na šampionát v roce 2022.

"Dalo by se přijít s projektem, ve kterém by se spojily dvě, tři, čtyři země a každá by dala k dispozici tři, čtyři či pět stadionů. Toto budeme jistě podporovat. Ideálně aby tyto země ležely poblíž sebe," doplnil Infantino.

Dosud jedinkrát získala pořadatelství MS společná kandidatura dvou zemí. A to v roce 2002, kdy turnaj hostily Japonsko s Jižní Koreou. Od roku 2026 se však turnaj rozšíří na 48 účastníků, což bude klást větší nároky na organizátory.

Ačkoli počet stadionů má zůstat stejný, jde i o ubytovací kapacity, tréninkové plochy či větší množství fanoušků. I proto se chce FIFA vydat cestou rozdělení turnaje do více zemí.

O pořadateli MS 2026 má FIFA rozhodnout v květnu 2020. Už dříve naznačily zájem hostit šampionát ve společné kandidatuře USA, Kanada a Mexiko, Austrálie s Novým Zélandem, Ázerbájdžán s Tureckem, Kazachstán, Kolumbie nebo Maroko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články