Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Reprezentační asistent Chytrý: Euro zastihne Chorvaty na vrcholu, Dočkal nám snad pomůže

Přestože se fotbalové Euro odehraje až za půl roku, trenéři fotbalové reprezentace se už teď připravují na Chorvatsko, s nímž se český výběr střetne 19. června v Glasgow ve druhém utkání základní skupiny. Podle Jiřího Chytrého, asistenta trenéra Jaroslava šilhavého, zastihne turnaj chorvatskou generaci hráčů na vrcholu. Chytrý věří, že pokud půjde vše podle plánu, mohl by se na Euru představit i dlouhodobě zraněný kapitán Bořek Dočkal.

"Chorvaté zůstali na úrovni z mistrovství světa. Je to špičkový tým, který má perfektní organizaci hry a top individuality, které hru povyšují v klíčových momentech a v nejdůležitějších fázích jsou zápasy schopné rozhodovat," řekl Chytrý.

Chorvatsko na světovém šampionátu v roce 2018 podlehlo ve finále Francii 2:4. "Výsledkově to byl možná jejich vrchol, ale výkonnostně se drží. Ukazovali to v zápasech, kdy to bylo potřeba. Umí přepínat na úroveň, kterou potřebují. Jejich hráči jsou v optimálním věku a hrají ve špičkových týmech. Někteří se dokonce posunuli do lepších týmů. Euro zastihne tuhle generaci na vrcholu," uvedl Chytrý.

Je nám líto, video expirovalo.
Euro zastihne Chorvaty na generační špici, říká Chytrý

Češi začnou Euro 15. června proti vítězi březnové kvalifikace play-off Ligy národů, kterým bude Izrael, Norsko, Skotsko, nebo Srbsko. Základní skupinu zakončí o osm dní později ve Wembley proti domácí Anglii, s níž se dvakrát utkali v kvalifikaci. Její kapitán Harry Kane musí kvůli natrženému levému zadnímu stehennímu svalu na operaci a do dubna si nezahraje.

Česká reprezentace se bez svého kapitána Dočkala musela obejít celou kvalifikaci. Jednatřicetiletý záložník nehraje od března. Do zimní přípravy Sparty by se ale mohl zapojit.

"Doufáme, že Bořkovi bude držet zdraví a že bude schopen přípravu absolvovat celou bez úlev, aby od začátku jarní části mohl začít hrát zápasy. V tom případě by jeho účast na Euru byla reálná, což bychom si všichni přáli," konstatoval Chytrý.

Češi podle něj mohou pomýšlet i v nabité konkurenci na postup do osmifinále. "V momentě, kdy podáváme stoprocentní výkony a je s námi trochu i sportovní štěstí, tak věříme, že tým je schopný čelit největším favoritům. Kluci si to dokázali proti Anglii. Věříme, že je v našich silách se za určitých okolností o postup poprat," řekl Chytrý.

Slavící Patrik Schick
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

K posunu mezi nejlepších 16 týmů má dopomoci i útočník Lipska Patrik Schick, který po uzdravení skóroval v bundeslize v posledních třech zápasech. "Je to skvělá zpráva. Byli jsme se v Lipsku s (trenérem) Jardou Šilhavým podívat. Obrovsky nás to potěšilo. Nejdůležitější je, že se uzdravil," uvedl Chytrý.

"Podle trenéra i sportovního ředitele klubu si Patrik s týmem sedl, zapadl do hry Lipska a poslední zápasy před pauzou se mu povedly velmi dobře. Dával góly a i herně to bylo dobré. Byla pro něj škoda, že podzimní část skončila. Věříme, že naváže úplně stejně a na jaře mu to pomůže dostat se do optimální formy před Eurem," prohlásil Chytrý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články