Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Reprezentaci do 20 let započne nová éra, Německo ji pozvalo do Elitní ligy

Praha - Zajímavý mládežnický projekt spouští Německo a profitovat z něj bude i český národní tým do 20 let. Západní soused jej totiž pozval do Elitní ligy, kterou organizuje pro osm vybraných zemí Evropy. Svěřenci trenéra Karla Krejčího tak budou mít možnost poměřit síly s tradičně silnými zeměmi Portugalskem, Anglií, Itálií, Nizozemskem, Polskem, Švýcarskem a pořádajícím Německem.

Český reprezentant Libor Holík v zápase proti Gruzii
zdroj: fotbal.cz autor: Štěpán Černý

"Dosud byl tento ročník trochu bezprizorní, ale Němci zorganizovali soutěž, která by to měla napravit. Bude se hrát v reprezentačních termínech FIFA a těmto ročníkům to může hodně přinést," věří manažer Jaromír Šeterle.

Německo soutěž organizuje už od roku 2001 jako Turnaj čtyř národů a v posledních letech se účastnily ještě Itálie, Polsko a Švýcarsko. Letos v lednu však tamní svaz oznámil rozšíření na osm zemí a vytvořil tak soutěž, jež této věkové kategorii chybí. Aktuální ročník hráčů narozených v roce 1997 a mladší má proto zajištěno sedm kvalitních přátelských zápasů.

"Rozšíření je důležitým krokem. Skutečnost, že se spojilo osm nejlepších evropských zemí, ukazuje, že tento krok je potřeba. Těším se na špičkové a vzrušující duely, které výrazně zvýší zájem o týmy do 20 let," řekl sportovní ředitel německého svazu Horst Hrubesch.

Prvním soupeřem české reprezentace bude už ve čtvrtek večer Portugalsko. To v původně oznámené osmičce nahradilo Francii. Hrát se bude na Pyrenejském poloostrově v Abrantes. Následně mladíci přivítají 4. září v Praze na Julisce Německo. Doma se představí také proti Polsku a Itálii, ven pojedou kromě Portugalska ještě do Nizozemska, Švýcarska a Anglie.

Základ výběru trenéra Karla Krejčího tvoří hráči z úspěšné devatenáctky, jež v létě postoupila do semifinále mistrovství Evropy - Matěj Chaluš, Alex Král, Filip Havelka či Daniel Turyna. Ti jsou ale ročníkem 1998, takže mohou být doplněni hráči o rok staršími, jako jsou Jan Kuchta, David Štěpánek, Josef Kvída nebo Jiří Klíma.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články