Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Reprezentaci čeká druhá prověrka před Eurem, síly změří s Ruskem

Innsbruck - Reprezentaci čeká druhá prověrka před evropským šampionátem. Duel s Rusy by měl lépe než předchozí utkání s Maltou ukázat skutečnou sílu českého výběru. Trenér Pavel Vrba chce v zápase zkoušet taktické věci, které pro Euro chystá. Přímý přenos utkání sledujte od 17:50 na ČT sport a našem webu.

Trénink českých fotbalistů
zdroj: ČTK autor: Šváb David

Ruský trenér Leonid Sluckij poskládal silný kádr, který navíc posílil o německého stopera Romana Neustädtera, jenž v týdnu teprve dostal ruský pas. Pro Rusko jde o první zápas v přípravě na šampionát, kam postoupilo z kvalifikační skupiny G. V ní obsadilo druhé místo za Rakouskem - v deseti zápasech inkasovali Rusové jen pět branek, v útoku pak zářil autor osmi gólů Arťom Dzjuba.

Češi za sebou mají vydařený zápas s Maltou, ovšem síla soupeře nebyla taková, jaká bude na šampionátu. Vrba proto věří, že až zápas s Ruskem naplno ukáže, v jaké formě jeho hráči jsou. "Proti Maltě vypadaly herní projev a kombinace dobře. Ale Rusové a následně Jižní Korea určitě budou silnější soupeři, kteří nás prověří více," řekl Vrba. "S Maltou to bylo hlavně o tom dostat se do herního rytmu. Rozhodující pro mě budou zápasy s Ruskem a Jižní Koreou. Tam bych chtěl vyzkoušet i věci, které si chystáme na Euro," dodal.

"Mají velmi dobré mužstvo, velkou kreativitu v záloze. Mají tam výborné fotbalisty, každý umí dát finální přihrávku. Dzjuba dává hodně gólů, Kokorin a Smolov jsou rychlí a kreativní. Hrají dost přímočaře. Otázkou je, v jaké sestavě nastoupí, asi také budou něco zkoušet. Když hrají v sehrané sestavě, tak spolu mohou hrát poslepu. V tom je jejich síla," řekl o soupeři stoper Marek Suchý.

Podobně zhodnotil ruský tým i Vrba. "Základ tvoří hráči a trenér z CSKA Moskva, je to stabilizované mužstvo. Doplňují to hráči z Petrohradu či Krasnodaru, tedy z týmů, které hrají v pohárech. Rozhodně nás nečeká snadný soupeř. Jejich vrchol asi bude až za dva roky na mistrovství světa, ale určitě budou chtít uspět i na mistrovství Evropy," řekl Vrba. "Sestava už by se měla nějakým způsobem vytvářet pro šampionát, ale na Maltu tu nebyli Suchý a Kadlec, Dočkal také nehrál, takže tito hráči určitě dostanou prostor. Můžeme ale střídat jen šest hráčů," dodal.

Do utkání s Ruskem už bude moci nasadit brankáře Tomáše Vaclíka a stopery Marka Suchého s Michalem Kadlecem, kteří vynechali úvodní zápas kvůli klubovým povinnostem. Proti Maltě nehrál ani Bořek Dočkal, který doléčuje zranění. Mimo je nadále Daniel Pudil, který se k týmu teprve připojí.

Trenér by měl rovněž znovu vyzkoušet připravenost kapitána Tomáše Rosického, který téměř celou sezonu nehrál. "Proti Maltě jsem se cítil docela dobře, ale tohle nebyl soupeř, který to vyloženě prověří. Teď to spíš přijde s Ruskem. Zatím všechno vypadá dobře," řekl Rosický.

Předpokládané sestavy:

ČR: Vaclík - Gebre Selassie, Suchý, Kadlec, Limberský - Darida, Plašil - Skalák, Rosický, Krejčí - Necid.

Rusko: Lodygin - Smolnikov, Neustädter, Ignaševič, Kombarov - Golovin, Širokov, Glušakov - Šatov, Dzjuba, Kokorin.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články