Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Reprezentaci bude chybět několik opor. Nováčkem v nominaci je Vlkanova, vrací se Černý

Bez zraněných Patrika Schicka, Antonína Barák, Matěje Vydry nebo Tomáše Holeše půjde fotbalová reprezentace do červnových zápasů Ligy národů. Kouči Jaroslavu Šilhavému se naopak bude hlásit jeden nováček v národním týmu, a to Adam Vlkanova. Mezi vybrané se dostal také Václav Černý nebo Ladislav Krejčí.

Je nám líto, video expirovalo.
Šilhavý počítá ztráty a povolal i Vlkanovu

Český tým si ve třetím ročníku Ligy národů poprvé zahraje elitní skupinu A a v červnu se představí nezvykle ve čtyřech zápasech. Nejprve 2. června přivítá Švýcarsko a o tři dny později rovněž v pražském Edenu bude hostit Španělsko. Za další čtyři dny nastoupí v Portugalsku a 12. června se představí v odvetě ve Španělsku.

Vlkanova patřil v uplynulé ligové sezoně k hlavním oporám nováčka Hradce Králové, jemuž pomohl k nečekanému šestému místu v tabulce. Sedmadvacetiletý tvořivý záložník zaznamenal v ročníku nejvyšší soutěže osm branek a stejný počet asistencí.

"Adam má za sebou vydařenou sezonu, za kterou si premiérovou pozvánku do národního týmu zaslouží. Má velký podíl na konečném ligovém umístění Hradce Králové, byl jeho ústřední postavou. Věřím, že nám ukáže, proč jsme mu dali důvěru," řekl Šilhavý na tiskové konferenci.

Vedle nejlepšího střelce Schicka a tvořivého záložníka Baráka bude Šilhavý ze zdravotních důvodů postrádat i řadu dalších hráčů. Již delší dobu zraněni jsou obránci Jan Bořil, Ondřej Čelůstka a Tomáš Kalas a záložník Lukáš Masopust, vypadl také útočník Matěj Vydra. Ze Slavie se ze zdravotních důvodů omluvili zadák David Hovorka a záložníci Petr Ševčík, Lukáš Provod a Holeš, který byl vyhlášen nejlepším hráčem prvoligové sezony.

"Vyžádali jsme si jednotlivé lékařské zprávy, Tomáš Holeš měl nějaké zvýšené hodnoty v krvi," uvedl technický vedoucí mužstva Tomáš Pešír, který zároveň plní roli reprezentačního manažera po konci Libora Sionka. "V nominaci chybí přibližně 10 hráčů, kteří mají zdravotní problémy. Snažili jsme se tak vybrat ten nejsilnější možný tým, který byl v danou chvíli k dispozici," prohlásil Šilhavý.

"Že nebude Patrik Schick, nás mrzí. Komunikoval jsem s ním během sezony, vypadalo to, že by měl chuť. Na konci ligové sezony ale cítil větší a větší bolest, a nakonec lékaři v Leverkusenu rozhodli o operačním zákroku (třísla). Bohužel je teď v rekonvalescenci," dodal Šilhavý, s nímž vedení asociace na začátku května prodloužilo smlouvu.

Do nominace na Ligu národů zařadil dvacet hráčů do pole a tři brankáře. Nechybí opory z anglického West Hamu kapitán Tomáš Souček a bek Vladimír Coufal, který v březnu při neúspěšném boji v play-off o mistrovství světa scházel kvůli zranění.

Poprvé po vážném zranění a operaci je v nominaci čtyřiadvacetiletý ofenzivní univerzál Černý z Twente Enschede. "Zvažovali jsme to, na tom postu byli i další hráči. Rozhodli jsme se pro něj. Je to typ fotbalisty, který umí jeden na jednoho, je sebevědomý, umí dát gól," poznamenal Šilhavý.

Po roce se vrací do reprezentace brankář Jiří Pavlenka, který za národní celek naposledy chytal v přípravě před loňským evropským šampionátem. Téměř po dvou letech si vysloužil pozvánku záložník Lukáš Kalvach, jenž pomohl Plzni k nečekanému zisku ligového titulu.

Mužstvo by v průběhu srazu mohl doplnit některý z hráčů reprezentační jednadvacítky. "Lvíčata" 3. června čeká klíčové utkání evropské kvalifikace s Anglií a poté až za 10 dní zápas s Andorrou. "Bavíme se maximálně o třech hráčích. Nemusí to být třeba nikdo nebo všichni tři nebo jeden. Jsme domluveni s (trenérem) Honzou Suchopárkem, že si po Anglii řekneme," uvedl Šilhavý.

Reprezentace zahájí sraz v pondělí v Praze, většina týmu se už v neděli zúčastní vyhlášení ankety Fotbalista roku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články