Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Reprezentace si v březnu zahraje ve Švédsku, na ME bude bydlet v Tours

Praha - Fotbalová reprezentace sehraje v březnu přípravné utkání s jiným účastníkem mistrovství Evropy Švédskem. Hrát se bude 29. března ve Stockholmu. V jednání je i druhé přípravné utkání na 24. března v Praze, jméno soupeře by mělo být oznámeno v úterý po zasedání výkonného výboru FAČR. Česká reprezentace během ME bude bydlet v Tours, městě na středozápadě Francie, necelé tři hodiny jízdy autem vzdáleného od Paříže.

"Máme z 80 procent potvrzený jeden kvalitní tým, který zatím ale nemůžeme prezentovat," řekl generální sekretář FAČR Rudolf Řepka na tiskové konferenci. "Potvrdit ale mohu, že 29. března pojedeme do Švédska. Čekají nás tedy dva kvalitní zápasy, které nás dobře prověří," dodal.

Se Švédskem, jehož největší hvězdou je útočník Paris St. Germain Zlatan Ibrahimovic, se český výběr utkal naposledy v roce 2005 v Göteborgu a prohrál 1:2. V roce 2003 pak oba celky uhrály remízu 3:3 v Teplicích.

Soupeři pro červnové přípravné duely před ME se teprve doladí

Vedení reprezentace již vybírá soupeře i pro soustředění těsně před šampionátem, kde chce sehrát dva zápasy. V nich však může vyzvat jen jednoho z účastníků ME, druhý soupeř musí být z nepostupujících zemí.

"Rámcový program před šampionátem už máme daný. Sháníme i přátelské zápasy na červen. Oslovovaly nás různé asociace, zda jsme schopni hrát v konkrétním datu. Většina by chtěla hrát 4. června, ale to nám nevyhovuje, protože my chceme hrát 1. či 2. a 6. června na soustředění v Rakousku. Takže zatím neumím potvrdit, s kým budeme hrát," řekl manažer reprezentace Dušan Fitzel.

Termíny jsou dané tím, že český tým vstoupí do turnaje 13. června, a tak by měl poslední přípravu odehrát týden před úvodním zápasem na ME.

Rozhodnuto je také o hotelu, kde česká reprezentace bude pobývat během mistrovství Evropy. Výběr Pavla Vrby bude bydlet v hotelu Clarion Chateau Belmont v Tours na středozápadě Francie.

Město na Loiře se 140 tisíci obyvateli bylo favoritem už před losem. Vedení reprezentace tam v pátek provedlo inspekci a následně potvrdilo, že se tam národní tým v červnu ubytuje. Na jednotlivá utkání ve skupině v Toulouse, St. Étienne a Lens budou fotbalisté létat vždy den před zápasem.

"Jednou z výhod je, že letiště je patnáct minut. Všechna tři města jsou vzdálena zhruba 500 kilometrů, takže za 45 minut jsme tam," řekl manažer reprezentace Dušan Fitzel. "Chtěli jsme být v prostředku Francie lehce na severu i kvůli počasí. A tato lokalita z toho vyšla nejlépe," dodal.

Vrba: Líbí se mi, že hotel bude exkluzivně pro nás

Národní tým dostane k dispozici hotel Clarion Chateau Belmont, kde bude mít potřebné soukromí. "Líbí se mi, že hotel bude exkluzivně pro nás. Navíc je to ohraničené místo, takže budeme moci udržet soukromí hráčů," prohlásil trenér Pavel Vrba.

Reprezentace bude moci využít všech 65 pokojů čtyřhvězdičkového hotelu, vybudovaného ze zrekonstruovaného zámku ze 17. století, kde se běžně pokoje pronajímají za 4 až 8 tisíc korun na noc. Bude tak mít i potřebné zázemí pro kustody a maséry. K dispozici bude také konferenční sál na taktické rozbory, sauna, vyhřívaný bazén či fitness centrum.

Hotel se nachází v parku o rozloze 2,5 hektaru, což dává potřebné soukromí, zároveň je však poblíž centra města. "K přípravě potřebujeme mít klid a to tento hotel zabezpečuje," řekl trenér Vrba. "Zároveň nejsme ale na nějaké samotě. Když kluci dostanou na půl dne volno, tak to mají čtvrt hodiny pěšky do centra," dodal Fitzel.

Město nabízí kvalitní zázemí i po sportovní stránce. Fotbalisté budou moci trénovat na hřišti místního druholigového celku. "Klub nám dal k dispozici celé své zázemí. Je tam několik tréninkových hřišť, velká posilovna, hala. Město vlastní i bazény a aquacentrum," dodal Fitzel.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články