Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Trampolíny 2024

Reprezentace se v žebříčku FIFA posunula o jednu příčku

Čeští fotbalisté v nejnovějším vydání žebříčku reprezentací FIFA poskočili o jedno místo na 45. pozici. Svěřenci trenéra Ivana Haška si v říjnu připsali po jedné výhře a remíze v Lize národů. Pořadí reprezentačních celků nadále vévodí úřadující mistři světa Argentinci před Francií.

Čeští fotbalisté
zdroj: Reuters autor: David W Cerny

Český celek po nevydařeném vystoupení na letním Euru v Německu, kde nepostoupil ze skupiny, v červenci klesl o třináct míst na 47. příčku a byl na tom nejhůře od dubna 2019, kdy mu patřila 48. pozice. Nyní Haškovi svěřenci stejně jako v září nepatrně poskočili.

V říjnu nejprve v Lize národů zvítězili doma nad Albánií 2:0 a poté remizovali s Ukrajinou v jejím azylu ve Vratislavi 1:1. Oproti zářijovému vydání si polepšili o více než sedm bodů, stačilo to ale pouze k posunu o jedno místo.

Český tým s výjimkou roku 1994, kdy po rozpadu federace začínal na nule na 67. pozici, figuroval nejníže v září 2017. Tehdy klesl dokonce o 18 míst a v pořadí byl osmapadesátý. O měsíc později se ale vrátil do elitní padesátky.

Argentinci drží vedení v žebříčku od loňského dubna. V aktuálním vydání oproti Francii ztratili, i tak ale mají v čele před finalisty předloňského mistrovství světa nadále poměrně výrazný náskok téměř 24 bodů. První změna v žebříčku nastala na sedmé příčce, kam poskočili Portugalci.

V říjnu se odehrálo celkem 175 reprezentačních zápasů. Největší propad zaznamenalo Tunisko, které kleslo o 11 míst až za český tým. Příští vydání žebříčku zveřejní FIFA 28. listopadu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články