Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Reprezentace se bez potíží přemístila na kemp do Itálie. Doletávání Kadeřábkovi nevadí

Všichni hráči fotbalové reprezentace prošli negativně testy na přítomnost koronaviru. Kompletní kádr čítající 26 hráčů tak mohl nastoupit do letadla a přesunout se na soustředění v severní Itálii. Z kvalitních trávníků kousek od rakouských hranic se přesunou do Boloně, kde odehrají přátelský zápas proti Itálii. Generálkou pak bude utkání proti Albánii na Letné. Během šampionátu musí výběr sídlit v Praze a na každé utkání bude cestovat zvlášť. Pavlu Kadeřábkovi to ale nevadí, protože rok nebyl v Česku. 

Trénink české reprezentace ve fotbalu
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Václav

Národní mužstvo se před Eurem sešlo v Praze v neděli vpodvečer a podstoupilo vstupní testy na covid-19. Do jejich výsledků zůstali všichni v izolaci na hotelových pokojích. Během samotného Eura budou hráči testováni na koronavirus minimálně každé čtyři dny.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého se budou na šampionát chystat v Jižním Tyrolsku, kde si večer poprvé zatrénují. Tým bydlí v hotelu Silena na okraji obce Valles, která leží asi 60 kilometrů severně od Bolzana a jen kousek od rakouských hranic. V minulosti tam trénovaly i evropské velkokluby. Jen pár metrů od hotelu mají Češi dvě tréninková hřiště.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalisté zahájili přípravu na ME v Jižním Tyrolsku

Během soustředění reprezentanti sehrají v pátek v Boloni přípravný zápas s Itálií a v neděli se vrátí do Česka. "Těším se moc, každý zápas proti takovému týmu je svátek. Budeme chtít uspět a ukázat všem, že máme na to, abychom proti takhle silnému soupeři hráli. A také ukázat, že na Euro jsme připraveni," podotkl Kadeřábek. Generálkou před Eurem bude 8. června domácí utkání s Albánií v Praze na Letné.

Češi se ve Skotsku nemohou usídlit, na utkání budou dolétávat

Reprezentace měla původně o den později odletět do Edinburghu, kde měla mít základnu během šampionátu. Kvůli tvrdým omezením skotských úřadů proti koronaviru a především hrozbě karantény pro tým i v případě jednoho pozitivního nálezu ale nakonec vedení kemp po dohodě s UEFA zrušilo. Skotové jako jediní nerespektují pravidla protokolu UEFA a mají přísnější opatření než všechny zbylé pořadatelské země.

Národní celek bude pobývat v Česku a k jednotlivým zápasům bude létat. První dva duely základní skupiny proti Skotsku 14. června a proti Chorvatsku 18. června mají reprezentanti odehrát v Glasgow, zbylý duel proti Anglii 22. června v Londýně.

Kadeřábek: Jsem rád, že budu v Praze, podobný režim jsme měli už na minulém Euru

"Osobně musím říct, že to vítám. Já de facto rok nebyl v Čechách, v Praze. Teď se tam nějakým způsobem vrátím, po dlouhé době budeme s klukama na hotelu," řekl v nahrávce pro média od FAČR Kadeřábek poté, co s týmem přicestoval do Jižního Tyrolska na soustředění před šampionátem.

"Znepříjemnění je to, že budeme muset na zápasy lítat, to zase bude náročné ohledně těch cest. Ale jinak změnu vítám a nevadí mi to," dodal Kadeřábek, který si poprvé zahrál na kontinentálním mistrovství před pěti lety ve Francii.

Nynější Euro bylo vloni kvůli koronavirové pandemii o rok odloženo. Nadále přetrvávají omezení a mužstvo se chystá v takzvané bublině, v níž se nedostane do kontaktu s veřejností.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

"Koronavirus změnil životy nám všem, musíme se mu přizpůsobit. Takže příprava na Euro bude určitě jiná. Na druhou stranu minulé Euro bylo trochu ovlivněné těmi útoky, co tehdy byly. Tam jsme také nemohli z hotelu pryč, co si pamatuji," řekl Kadeřábek.

"Když jsme šli, tak jedině celý tým a musela nás hlídat policie se samopaly. Nedá se to srovnat, je to něco jiného, ale svým způsobem jsme na hotelu zavření stejně jako před pěti lety," připomněl, že turnaj ve Francii se hrál ve stínu předchozích teroristických útoků.

S mužstvem se ode dneška chystá na Euro na kempu v hornaté oblasti v severní Itálii. "Jsem člověk, který má rád hory, různé procházky. Samozřejmě v dnešní době se toho moc zvládnout nedá, ale člověk má hory a přírodu kolem sebe. Za mě to dokáže pobyt zpříjemnit," prohlásil Kadeřábek.

Pochvaluje si, že na Euru budou aspoň v omezeném počtu fanoušci. "Každý divák bude dobrý. Já to určitě vítám. S klukama jsme si dělali srandu, že už ani nevíme, jaké je to, hrát před diváky. Čím víc lidí bude, tím víc nás to nakopne." 

S Hoffenheimem skončil v této sezoně Bundesligy až na 11. místě. "První polovinu sezony hodnotím špatně. Byl jsem zraněný, což se mi takhle dlouho ještě nikdy v kariéře nestalo. Na druhou stranu jsem aspoň ten čas využil s rodinou. V druhé části sezony už jsem nastupoval ve všech zápasech," uvedl Kadeřábek.

"Pak jsme se dostali do fáze, že jsme hráli o záchranu. Dvě kola před koncem jsme se zachránili, takže jsme to pak v poklidu dohrávali. Hlavně z týmového hlediska už jsem měl lepší sezony v Hoffenheimu, protože jsme skončili třetí, čtvrtí a šestí. Teď jsme skončili na 11. místě, takže v příští sezoně budeme chtít ukázat, že patříme mnohem výš. Věřím, že budeme hrát o šesté místo a výš," dodal bývalý hráč pražských týmů Sparty a Žižkova.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články