Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Reprezentace po výborném výkonu přehrála Slovensko 3:0

Olomouc - Rušný rok fotbalové reprezentace definitivně ukončilo přátelské utkání se Slovenskem. Český národní tým i se spoustou nováčků v dresu předvedl vynikající kompaktní a bojovný výkon a již po šesti minutách vedl góly Lafaty 2:0. Tentýž hráč dokonce o poločase mohl vystřílet hattrick po sledu 16 přihrávek. Co se nepovedlo jabloneckému kanonýrovi, dokonal po stejném počtu doteků nováček v reprezentaci Bořek Dočkal. Češi tak porazili Slovensko 3:0.

David Lafata slaví reprezentační gól
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Trenér Bílek šel do zápasu s mnoha nováčky v sestavě - celá trojka v rozestavení 4-2-3-1 byla sestavena z debutantů. Do týmu přišli Krejčí, Ordoš a Dočkal, v bráně si vychytal první nulu za reprezentaci sparťan Tomáš Vaclík. A všichni společně se střídajícími hráči, vesměs také nováčky, předvedli, co týmu v posledních zápasech chybělo. Výkon národního výběru a zvláště jeho zálohy byl mnohem rychlejší, kompaktnější a pohyblivější než v dosavadních podzimních utkáních.

Mnohé bylo umožněno také velmi rigidním a mdlým herním projevem Slováků. Ti se ocitli o dva góly pozadu již po úvodních šesti minutách, jež ovládl David Lafata. Nejdříve ukázal svou typickou přednost - skvělý výběr místa v šestnáctce, kdy naprosto nehlídaný pohodlně zavěsil do sítě Gebre Selassieho centr. O tři minuty později se dravě prokličkoval do malého vápna Ladislav Krejčí a střílený centr se odrazil od Lafatova kolena znovu za Kuciakova záda.

Slovensko se z úvodního vichru před svou bránou již nedokázalo vzpamatovat. Bezzubý útok východních sousedů si až na nebezpečný Stochův centr téměř za celý zápas nevypracoval šanci, která by stála za zmínku. Rozehrávka Slovenska byla nesmírně pomalá a ihned napadaná českými hráči, kteří si začali průběh zápasu hlídat. I tak však dále produkovali spoustu nebezpečných příležitostí.

ČR - Slovensko 3:0 (2:0)

Branky: 3. a 6. Lafata, 73. Dočkal. Rozhodčí: Lechner - Hoxha, Trunner (všichni Rak.). ŽK: Stoch (Slovensko). Diváci: 11.464.

ČR: Vaclík - Gebre Selassie, Sivok (46. Latka), Suchý, Limberský (74. Kalas) - Darida (79. Hořava), Plašil - Dočkal, Ordoš (82. Pospíšil), Krejčí (67. Vydra) - Lafata (67. Kozák). Trenér: Bílek.
Slovensko: Kuciak - Pekarík (17. Čišovský), Saláta (45. Guldan), Hubočan, Zabavník - Sapara, Pečovský - Guede (76. Hološko), Hamšík, Stoch (46. Bakoš) - Sylvestr (46. Ďuriš). Trenéři: Griga a Hipp.

Ani to však českým fanouškům, kteří tým po celý zápas výborně podporovali, nestačilo, aby nezačali na základě dlouhodobého projevu národního mužstva skandovat "Bílek ven!". Nutno však na adresu trenérových svěřenců přičíst, že si s tlakem nedělali žádnou hlavu, naopak výkon možná i na podporu svého kouče ještě stupňovali. Nejlepší šanci do konce poločasu ještě stihl po kombinaci šestnácti nepřerušených přihrávek zahodit David Lafata, který nakonec nezkompletoval snový poločas hattrickem.

Ordoš, jehož výkon se v druhém poločase značně zlepšil, mohl po rohovém kopu přidat další gól, minul však hlavou bránu. Po vydatném střídání v průběhu druhé půle se ihned po příchodu na hřiště mohl trefit i Matěj Vydra, jenž si výborně zasekl na hranici velkého vápna a vystřelil pravačkou. Jeho pokus však zblokoval vracející se Guldan. Co se nepovedlo Lafatovi, napravil Dočkal. Další - a ještě lepší - kombinaci 16 přihrávek zakončil skvělou trefou do růžku z pozice u penaltového puntíku. Zakončení dokazovalo velké sebevědomí hráče, který v letošním roce nastřílel již 22 branek za Trondheim.

Trenér Michal Bílek snad konečně opravdu představil, kam jeho snažení v dosavadních třech letech má vést. Slovensko však bylo ve středu na skvěle zaplněném Andrově stadionu poměrně nerovným soupeřem, a tak je dojem z výkonu možná ošidný. Jakékoliv pochybnosti bude muset reprezentační kouč a jeho tým zahnat již v březnu ve velmi důležitém utkání proti Dánsku. Dnešní zápas mu minimálně ukázal cestu a také příjemně ztížil příští výběr reprezentačního kádru.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články