Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Reprezentace Chile tápe. Spasí ji Guardiola?

Santiago - Zní to téměř utopicky, přesto se vedení chilské fotbalové reprezentace pokouší o nemožné. Zlanařit Pepa Guardiolu, bývalého trenéra Barcelony. Podaří se jim to? "Můžeme ho přesvědčit," věří bývalý kouč chilského nároďáku Marcelo Bielsa, jenž nyní vede španělské Athletic Bilbao.

Pep Guardiola
zdroj: ČTK/AP

Bielsa, který se nedávno nepřesvědčivě ukázal na Spartě při utkání základní skupiny Evropské ligy (Pražané jasně vyhráli 3:1), vedl reprezentaci Chile čtyři roky. Předtím koučoval i nároďák Španělska. "Pro mě je Guardiola vůbec nejlepším trenérem a Chile jej může přesvědčit o tom, že to s ním myslí vážně. Pepé nepracuje pro peníze, ale chytá se výzev, jako je tato," řekl pro španělský server Sport.

Je však téměř jisté, že Chilané budou muset použít opravdu velice dobré přesvědčovací metody, aby se Guardiola začal jejich nabídkou vážněji zaobírat. O bývalého kouče Barcelony, jenž se španělským týmem dokázal dvakrát získat trofej pro vítěze Ligy mistrů, se po jeho odchodu podle zákulisních informací zajímají také celky AC Milán, Inter Milán či vedení Arsenalu.

Mezi největší chilské úspěchy v kopané patří bronzové medaile z olympiády v Sydney 2000 a z MS v roce 1962, které se hrálo shodou okolností právě v Chile. V posledních dvou dekádách skončili fotbalisté Chile v osmifinále MS (1998 a 2010), kdy je vyřadil výběr Brazílie, v roce 2002 a 2006 nepostoupili z kvalifikace.

Za snahou o získání nového trenéra nejspíš stojí prozatimní neúspěch v bojích o účast na MS v Brazílii, které se koná za dva roky. Pod vedením bývalého argentinského fotbalisty Claudia Borghi se Chile nedaří.

V základní části států Jižní Ameriky je zatím na pátém místě s dvanácti body, první je Argentina, která má o pět více. S tou hraje chilský výběr kvalifikační duel právě dnes. Borghi má navíc v pěti utkáních na lavičce chybět. FIFA mu udělila trest za napadení rozhodčího v kvalifikačním zápasu s Venezuelou.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články