Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Řekové otočili zápas s oslabenou Nigérií

Bloemfontein (JAR) - Fotbalisté Řecka na MS v početní převaze otočili zápas s Nigérií a díky výhře 2:1 si uchovali šanci na postup. Řecké naděje hodně poklesly, když Nigerijec Uche už v 16. minutě trefil branku, ale mistrům Evropy z roku 2004 hodně nahrálo zbytečné vyloučení Kaity ještě v prvním poločase. Salpingidis pak první brankou Řecka v historii MS vyrovnal a obrat dokonal dvacet minut před koncem Torosidis. Znamená to, že před posledním kolem jsou ve skupině B ve hře o osmifinále všechny čtyři týmy včetně Argentiny a Jižní Koreje. Informace najdete také na serveru msfotbal.cz.

Svěřencům kouče Diega Maradony v posledním duelu s Řeky stačí i bod k pojištění prvního místa. Řekové musí doufat, že budou mít po posledním zápase na kontě víc bodů než Korea, které nahrává i o jednu branku lepší skóre. Také poslední Nigérie ještě není ze hry venku, ale musí nejméně o dvě branky porazit Koreu a doufat, že Argentinci zdolají Řecko.

Reportáž z utkání Řecko - Nigérie sledujte zde.

Fotbalové akcie Řecka sužovaného ekonomickou krizí vzrostly. Tým německého kouče Otto Rehhagela ukázal velkou vnitřní sílu, když jej nezdeptal nepříznivý vývoj. Nigérie se po vedoucí brance Ucheho z trestného kopu nadechovala k tomu, že soupeři uštědří porážku stejně jako na světovém šampionátu před 16 lety (2:0), ale rozjetý africký celek přibrzdil jeho vlastní hráč. Záložník Kaita se ve 33. minutě za autovou čárou kopačkou ohnal po Torosidisovi, a přestože řecký zadák pád přifilmoval, sudí Kaitu vykázal ze hřiště.

Řekové si s přesilovkou věděli rady

Útočníka Salpingidise nejprve vychytal nigerijský brankář Enyeama a záložník Haruna vzápětí pokus střídajícího Samarase odvrátil z brankové čáry. Minutu před poločasem si však Řecko mohlo vychutnat přelomovou chvíli: Salpingidisovu ránu do protisměru brankáře tentokrát nechtěně tečoval Haruna a Řekové při vyrovnání slavili svoji první trefu na šampionátech. Dočkali se jí až v pátém zápase.

Vyrovnání Řeky nabudilo, ale po hodině hry jejich nadšení málem Afričané utlumili. Útočník bundesligového Hoffenheimu Obasi bude ještě dlouho myslet na to, jak po rychlém brejku netrefil úplně opuštěnou branku. V 71. minutě přišla velká řecká chvíle. A Nigérii potopil muž, který zářil v premiéře s Argentinou a také dnes předvedl několik skvělých zákroků. Brankář Enyeama neudržel střelu Tziolise a dobíhající Torosidis lehkou dorážkou završil obrat. Zadák Olympiakosu Pireus si třetí gól v reprezentaci schoval na pravý okamžik. Řecko se konečně mohlo radovat z vítězství na MS.

"Zápas jsme odstartovali výborně a kontrolovali ho až do toho vyloučení. To nám přineslo hodně problémů," uvedl švédský trenér ve službách Nigérie Lars Lagerbäck. Kouč vítězů Otto Rehhagel vyzdvihl morálku svého týmu, který se při nepříznivém stavu "nepoložil". I podle něj Řekům nahrálo vyloučení. "Ano, po vyloučení jsme měli výhodu a převahu jednoho muže v poli. V historii jsme už viděli spoustu zápasů, kdy se to jako výhoda neukázalo. Ale dnes naši hráči ukázali obrovskou touhu a zanícení, což nás nakonec přivedlo k úspěchu," pochvaloval si německý kouč.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články