Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Rekord zůstal nepokořen. Plzeň i přesto koeficientu hodně pomohla

Praha – Velké tažení fotbalistů Plzně evropskými poháry opět velice pomohlo českému fotbalu v koeficientu UEFA. Viktoria do něj přispěla hned 17 body a společně s dalšími týmy zajistila pro české kluby v sezoně 2015/16 dvě místa v kvalifikaci Ligy mistrů. I přes dobré výsledky ale Západočeši zaostali za svým loňským rekordem, kdy získali ještě o dva body víc.

Radost fotbalistů Plzně po gólu v Doněcku
zdroj: ČTK/FCVP

Plzeň tentokrát uhrála 6 výher v předkolech Ligy mistrů, další vítězství přidala v základní skupině Ligy mistrů proti CSKA Moskva, což jí zároveň vyneslo postup do jarních bojů v Evropské lize. Tam uhrála remízu se Šachtarem Doněck, který v odvetě porazila stejně jako v odvetě osmifinále Lyon. Čtyři bonusové body pak získala za postup do hlavní fáze Ligy mistrů.

Plzni v této sezoně vydatně v Evropské lize sekundoval Slovan Liberec, který rovněž prošel do jarních bojů a celkem do koeficientu přidal 12,5 bodu. I přes slabé příspěvky Jablonce (2 body) a Sparty (0,5 bodu) tak český klubový fotbal prožil na evropské scéně třetí nejúspěšnější sezonu s celkovým ziskem 8 bodů (32 bodů děleno 4 týmy). Vydařenější byl jen minulý ročník s 8,5 body, maximum 12 bodů přinesl postup Slavie do semifinále Poháru UEFA v roce 1996. S velkou pravděpodobností tak v konečném hodnocení této sezony skončí české kluby na osmém místě mezi všemi soutěžemi.

České týmy si tak mimo jiné zajistily to, že od sezony 2015/16 mají jistotu dvou účastníků v kvalifikaci Ligy mistrů, což se naposledy stalo v roce 2009. Už v příštím ročníku navíc budou moci usilovat o posun v pětiletém žebříčku z patnácté na dvanáctou příčku, která by zajistila přímý postup ligového šampiona do prestižní soutěže.

Utkají se o ni zřejmě se Švýcarskem a Řeckem. Těm se však bude odečítat více bodů za sezonu 2009/2010, a tak všechny tři země budou mít téměř totožnou startovní pozici.

Do koeficientu zemí se za výhru přidělují dva body, za remízu jeden a v předkolech se body dělí dvěma. Další bonusové body jsou za postup, v Lize mistrů jsou výraznější, v Evropské lize se prémiový bod připisuje až od postupu do čtvrtfinále. Pro přidělování počtu míst v evropských soutěžích je pak rozhodující bilance za posledních pět ročníků.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články