Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Reformisté neuspěli, fotbalové MS 2022 se bude stejně jako dosud hrát ve 32 týmech

Na šampionátu v Kataru 2022 bude podobně jako doposud startovat 32 národních mužstev. Mezinárodní fotbalová federace FIFA totiž opustila plán rozšířit počet účastníků. Prezident FIFA Gianni Infantino byl sice zastáncem rozšíření na 48 celků, z organizačních a politických důvodů nicméně k navýšení počtu účastníků nedojde.

Předseda FIFA Gianni Infantino (vpravo)
zdroj: REUTERS autor: Andrew Boyers

"Po důkladných a komplexních konzultacích se všemi zainteresovanými stranami jsme rozhodli, že za současných podmínek návrh na rozšíření podán být nemůže," uvedla FIFA, jež jako jeden z důvodů uvedla málo zbývajícího času na změnu organizace mistrovství.

Nic se ale nemění na již dříve schváleném šampionátu pro 48 mužstev v USA, Kanadě a Mexiku v roce 2026.

Infantino se ovšem usilovně snažil, aby se počet účastníků rozšířil už pro rok 2022. Vzhledem k obavám, že by Katar s pouhými 2,7 milionu obyvatel akci takového významu a rozsahu nezvládl, se uvažovalo o přesunutí několika zápasů i do okolních zemí.

Místní politická situace, kdy vedou proti Kataru od roku 2017 některé země Perského zálivu v čele se Saúdskou Arábií diplomatickou válku, však tuto snahu zmařila.

Jako možnosti zůstaly pouze neutrální země Kuvajt, kam se vydal lobbovat v dubnu sám Infantino, a Omán, jenž nabídku FIFA odmítl. Federace proto nakonec uznala, že na přípravu části šampionátu v jiné zemi není dost času.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články