Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Řecký hrdina Mitroglu ve stínu Ronalda a slovenské zoufání

Praha - Jako by chtěl dokázat, že Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa pro letošní rok nemůže mít jiného majitele. Jeho fenomenální hattrick posunul Portugalsko na mistrovství světa a on navíc v přímé bitvě předčil svého velkého rivala. Nepolapitelný Cristiano Ronaldo v baráži o postup na MS omráčil Švédsko i jeho ústřední postavu Zlatana Ibrahimoviče, jehož dvě trefy už Ronaldovu euforii nemohly přebít. Ronaldo tak může spřádat velké plány před cestou na svůj třetí světový šampionát.

Cristiano Ronaldo v portugalském dresu
zdroj: ČTK

"Jen jsem dělal svoji práci. A šlo mi to tak, jako v poslední době," prohlásil Ronaldo po úterní barážové odvetě ve Stockholmu. Pokud škarohlídové tvrdili, že Ronaldovy výkony v národním týmu nedosahují jeho galapředstavení z Realu Madrid, ofenzivní hvězda ve dvojzápase proti Švédům všechny pochybnosti rozmetala Ronaldo už v prvním zápase zařídil Portugalsku nejtěsnější výhru 1:0, ale v odvetě doslova explodoval.

"Věděl jsem, že Portugalsko mě v těchto zápasech potřebuje. A já jsem ukázal, že jsem tady," podotkl fotbalista, který se po hattricku se 47 vstřelenými góly v reprezentaci dotáhl na nejlepšího kanonýra historie Pedra Pauletu. Ronaldo jako by letos neměl žádný limit. Od ledna v soutěžních zápasech nasázel sám 66 branek. V posledních 19 utkáních se prosadil v 31 případech a také v baráži byl k neudržení. Na šampionátu v Brazílii může doufat i v první velký úspěch s reprezentací.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švédsko - Portugalsko

Mitroglu trochu neprávem ve stínu

Ve stínu hvězd Cristiana Ronalda a Zlatana Ibrahimoviče zůstal v úterý večer řecký fotbalista Konstantinos Mitroglu, byť zařídil své zemi postup na mistrovství světa do Brazílie. V baráži s Rumunskem dal tři ze čtyř gólů Řeků a potvrdil skvělou podzimní formu: od srpna dal už 20 soutěžních branek.

Mitroglu v této sezoně dal v řecké lize 14 gólů a je jasným vládcem mezi střelci. Zazářil i v Lize mistrů, kde dal hattrick Anderlechtu Brusel. A nyní se stal národním hrdinou, který poslal Řecko potřetí v historii na MS. Po zápase mu v šatně děkovali spoluhráči, trenér, ale i vedení fotbalové federace. Svými třemi góly tak odstartoval velké řecké oslavy.

"Chci říct tři věci. Zaprvé - děkuji vám a děkuji Bohu," prohlásil trenér Fernando Santos v řečtině, kterou použil na veřejnosti poprvé za tři roky, co vede řecký národní tým. "Zadruhé - chci poděkovat všem hráčům za dvě fantastická utkání. A za třetí - chci věnovat postup řeckému lidu. Jedem do Brazílie!" jásal Santos se slzami v očích.

Slováci se vzpamatovávají z remízy s Gibraltarem

Jako obrovské zklamání hodnotí trenér slovenských fotbalistů Ján Kozák úterní remízu 0:0 v přípravném utkání s Gibraltarem, pro který šlo o první oficiální mezistátní zápas. Proto je remíza s účastníkem MS 2010 pro zemi s 600 registrovanými fotbalisty mimořádným úspěchem a velkou vzpruhou po začlenění do organizace UEFA.

"Bylo to pro nás hodně emotivní utkání. Před výkopem i po něm. Ušli jsme hodně dlouhou cestu a mnoho lidí nevěřilo, že budeme schopní uhrát nějaký výsledek, ale nám se to podařilo," radoval se Danny Higginbotham, který hraje pátou anglickou ligu za Chester. "Nyní si můžeme věřit, že máme na tuto úroveň fotbalu, protože Slovensko je dobrým týmem. A my přitom při troše štěstí mohli i vyhrát. Určitě si z utkání odnášíme hodně pozitiv. Vyrazili jsme dobrým směrem a můžeme být na sebe pyšní," dodal Higginbotham.

Naopak na Slovensku zavládlo po remíze s amatéry velké rozčarování. "Před pár dny jsme se radovali z výhry nad Polskem, ale tohle je pro všechny velkým zklamáním. Proti zahuštěné obraně soupeře nám chyběla potřebná kvalita a individuální schopnosti. Výsledek je pro mě skutečně velkým zklamáním," prohlásil trenér Kozák. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články