Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Řecký fotbalista dostal kvůli hajlování zákaz v reprezentaci

Atény - Záložník Jorgos Katidis z AEK Atény dostal za fašistický pozdrav doživotní zákaz působení v řecké reprezentaci. Dvacetiletý fotbalista nechvalně proslulým gestem vztyčenou pravicí oslavil vítěznou branku v sobotním utkání řecké ligy s Veriou (2:1).

Giorgios Katidis
zdroj: ČTK/AP

"Byla to nechutná urážka všech obětí nacistické brutality," citovala agentura AP prohlášení řeckého svazu. Vyloučením z národního týmu navíc sankce skončit nemusí, protože trest pro záložníka zvažuje i AEK Atény a vedení nejvyšší soutěže.

Katidise od postihu neuchránila ani omluva, kterou po vlně kritiky zveřejnil na sociálních sítích. "Nejsem fašista, a kdybych věděl, co to znamená, tak bych to neudělal," uvedl.

"Jde o nedorozumění, jsem fotbalista a slavím góly tak, abych dostal fanoušky ze sedadel. Nemělo jít o fašistické gesto, ale chápu, že lidé můžou být naštvaní, a proto se omlouvám," dodal bývalý kapitán řecké reprezentace do 19 let a člen výběru do 21 let.

Katidise se zastal německý trenér AEK Ewald Lienen. "Je to mladý kluk, který nemá žádné politické názory. Nejspíš ten pozdrav viděl někde na internetu a udělal ho, aniž by věděl, co znamená," prohlásil.

Katidis zřejmě v klubu dohrál

Podle kouče je velmi pravděpodobné, že Katidis v klubu kvůli gestu skončí. "Všechno směřuje k tomu, že bude na několik týdnů suspendován a v létě si pak bude muset nejspíš hledat nové angažmá," přidal Lienen. Bývalý trenér Olympiakosu, Mnichova 1860, Hannoveru a Mönchengladbachu zdůraznil, že on sám je velkým odpůrcem fašismu. "Jsem zásadně proti. Sebelepší hráč, který by s ním projevil sympatie, by u mě neměl šanci," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články