Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME Maďarsko

Rebrov: Museli jsme vyhrát. Pro naši zemi, pro ukrajinský lid a vojáky, kteří nás brání

Ukrajinští fotbalisté věnovali postup na Euro krajanům a vojákům, kteří už více než dva roky čelí ruské agresi. Svěřenci kouče Serhije Rebrova ve finále play-off zdolali v polské Vratislavi 2:1 Island a na závěrečný turnaj prošli počtvrté za sebou.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Ukrajina – Island

Ukrajinci museli proti Islandu otáčet skóre, stejně jako ve čtvrtek v úvodním kole play-off na hřišti Bosny a Hercegoviny.

Seveřany poslal do vedení po půlhodině výstavní ránou Albert Gudmundsson. V 54. minutě se z hranice vápna trefil Viktor Cyhankov a šest minut před koncem rozhodl podobnou střelou Mychajlo Mudryk.

"Byl to jeden z našich nejemotivnějších zápasů. Jsem nesmírně hrdý, že jsem Ukrajinec a že jsem stejné krve jako ti, kteří se nebojí položit svůj život za svobodu naší země," uvedl pro Reuters Oleksandr Zinčenko.

"Musíme o tom neustále mluvit, každý den. Jenom takhle můžeme přispět k vítězství," přidal záložník nebo levý bek londýnského Arsenalu.

"Děkuji celému týmu! Za důležité vítězství a postup na Euro. Za povzbuzení celé země. Za to, že znovu dokázali, že i když se Ukrajinci potýkají s problémy, tak se nevzdají, bojují až do konce a nakonec určitě zvítězí," pogratuloval reprezentačnímu týmu prezident Volodymyr Zelenskyj.

Čtvrtfinalisté posledního Eura musejí od začátku ruské invaze na Ukrajinu hrát domácí zápasy mimo svou zemi.

Azyl našli na různých stadionech v Německu, Polsku nebo na Slovensku. Říjnový zápas se Severní Makedonií odehráli na pražské Letné.

"Jsem šťastný, jak jsme to v této těžké době zvládli. Celé play-off bylo nervy drásající. Před zápasem i po něm jsme tvrdili, že musíme vyhrát pro naši zemi, pro celý ukrajinský lid a vojáky, kteří nás brání. Všichni dobře chápeme, jak důležité je dnešní vítězství," uvedl trenér Rebrov.

Jeho tým po dvou letech částečně napravil neúspěch v baráži o postup na mistrovství světa, ve které vypadl s Walesem. Ukrajina se na Euru v Německu střetne ve skupině E na úvod s Rumunskem a dále se Slovenskem a Belgií.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články