Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Řebíček koupil Slavii, patří mu 98 procent akcií

Praha - Majoritním vlastníkem fotbalové Slavie se stal Aleš Řebíček. Bývalý ministr dopravy odkoupil od dosavadního většinového majitele pražského celku, investiční skupiny Natland Group, celý sedmdesátiprocentní podíl, který společnost v klubu z Edenu měla. Řebíček nyní drží ve Slavii 98 procent akcií, zbylá dvě procenta patří minoritním akcionářům. Natland Slavii opouští, sdělil mluvčí Natlandu Lukáš Tomis.

"Natland Group prodal celý svůj podíl ve Slavii. 98 procent akcií vlastní Aleš Řebíček, zbývající dvě procenta minoritní akcionáři," uvedl Tomis. Cena transakce není známá, další podrobnosti zatím mluvčí Natlandu nechtěl sdělit. "V případě nabídky pana Řebíčka rozhodly specifické garance, že záchrana klubu, která byla započata před čtyřmi měsíci, bude pokračovat ve stejných intencích a ve stejném směru, jakým byla vedena společností Natland Group," sdělil Tomis.

Informaci jako první přinesl server iHNed.cz, poté ji potvrdil také oficiální slávistický web. "Slavia potvrzuje, že 3. srpna 2011 došlo ke změně v akcionářské struktuře společnosti. Vlastníkem se stal Aleš Řebíček, který odkoupil podíl společnosti Natland Group ve společnosti Viscontia. Další informace klub oznámí po čtvrtečním jednání představenstva," stojí v prohlášení. Podle Slávistických novin dnešním dnem končí působení Natlandu ve statutárních orgánech Slavie.

Slávista Aleš Řebíček

Bývalý vysoce postavený politik, který byl v letech 2006 až 2009 ministrem dopravy ve vládách Mirka Topolánka, má kontroverzní minulost. Čelil například podezření, že během své politické kariéry "přihrával" miliardové státní zakázky ze svého resortu firmě Viamont, jejímž spolumajitelem předtím byl. Nic se mu však neprokázalo.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Michalem Marešem

Vzhledem k investicím společnosti Natland se dá odhadnout, že částka, za kterou Natland prodal Slavii Aleši Řebíčkovi, bude v řádech stamilionů korun. "Tušíme, že Natland za necelé čtyři měsíce do Slavie investoval zhruba 200 milionů korun a teď z ní odchází jako ze ziskového projektu. Otázkou jsou jiné závazky. Slavia měla dluhy vůči fotbalovým, mimofotbalovým subjektům i vůči vlastním zaměstnancům a hráčům plus stomilionový dluh vůči ENICu. Rozhodně to budou stamiliony korun," uvedl vedoucí sportovní rubriky Hospodářských novin Michal Mareš.

Řebíček usiloval o Slavii několik měsíců

O tom, že Řebíček koupí od Natlandu Slavii, se spekulovalo již delší dobu. Exministr dopravy vstoupil do klubu v průběhu jarní sezony, kdy prostřednictvím bývalého šéfa klubu Tomáše Rosena odkoupil 33 procent akcií pražského celku. Od počátku se netajil tím, že chce ve Slavii majoritu.

Řebíček a Natland se ujali zadluženého klubu a pomohli mu dodatečně získat profesionální licenci pro příští ligovou sezonu. Zaplatili dluhy vůči hráčům, realizačnímu týmu, zaměstnancům klubu i dalším subjektům. V polovině června uhradili největší pohledávku ve výši asi 100 milionů korun vůči firmě ENIC a odkoupili všechny její akcie. Oba akcionáři se poté dohodli, že své akcie konsolidují do účelové společnosti Viscontia a jejím prostřednictvím budou klub držet společně. Natland měl ve Slavii sedmdesátiprocentní podíl, Řebíček zhruba třicetiprocentní. Nyní však Natland svůj podíl prodal.

Řebíček nově do vedení Slavie prosadil svého bratra Adama, který byl před dvěma týdny valnou hromadou zvolen do představenstva klubu. I ten má kontroverzní pověst. Někdejší policista byl spolu s jeho dvěma bývalými teplickými kolegy souzen kvůli údajnému braní úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele, okresní soud v Teplicích je však v červnu 2010 zprostil obžaloby. Krajský soud ale nedávno rozsudek teplického soudu zrušil, případ tak bude muset být znovu projednán.

Fanoušci nejsou v názoru na Řebíčka jednotní

Někteří příznivci připomínají Řebíčkovu kontroverzní pověst, jiní mu děkují, že zachránil jejich klub. "Nemůžu si pomoct, ale neřešit minulost obou Řebíčků vážně nedokážu. Nějak na to nemám žaludek dělat nadšenou stafáž takovýmhle lidem," uvedl na slávistickém webu jeden z diskutérů. Podle jiných je dobře, že klub z Edenu vlastní velký slávista. "Dobrá zpráva. Nesnáší Spartu jako my a je ambiciózní. Co píšou noviny, mě nezajímá. Já vím, že nebýt jeho, tak ani teď žádnou Slavii nemáme," napsal jeden z diskutujících na facebooku. Slávisté si také pochvalují, že nyní konečně vědí, komu klub patří. "Jsem rád, že konečně budeme mít transparentního majitele, který má o klub zájem do té míry, že z něj hodlá udělat rodinný podnik," uvedl jeden z fanoušků na webu Slávistické noviny.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články