Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Real se v poháru postaví Barceloně

Madrid  - Fotbaloví fanoušci s napětím vyhlížejí další ze série bitev mezi nesmiřitelnými rivaly a v současnosti zřejmě nejlepšími týmy světa Realem Madrid a Barcelonou. Španělské velkokluby čeká večer na stadionu Santiaga Bernabeua úvodní čtvrtfinálový souboj domácího poháru a "Bílý balet" bude chtít svému sokovi vrátit porážky z předešlých měření sil v této sezoně. V srpnu Real neuspěl ve dvojzápase o španělský Superpohár a v prosinci doma podlehl "Barce" v La Lize 1:3.

David Villa překonává Ikera Casillase
zdroj: AP autor: Daniel Ochoa de Olza

Pro Mourinhovu družinu se souboje s katalánským rivalem stávají černou můrou. Od léta 2010, kdy kontroverzní Portugalec převzal Real, se proti Barceloně dočkal pouze jediné výhry v loňském finále Španělského poháru. Naopak čtyřikrát musel překousnout porážku a třikrát skončil duel remízou.

Ani v této sezoně se zatím "Bílému baletu" nepovedlo prokletí s názvem FC Barcelona zlomit. Real sice o pět bodů vede ligu, vyhrál 22 z posledních 23 soutěžních zápasů, jedinou porážku však utrpěl právě s "Barcou". To Mourinhův soupeř na lavičce katalánského klubu Josep Guardiola má ve slavném El Clásiku opačnou bilanci, Real přemohl v osmi z dvanácti zápasů.

Trápení madridského celku v bitvách s Barcelonou dokládá i srovnání největších hvězd obou týmů. Zatímco opora Realu Cristiano Ronaldo dal ve 13 utkáních proti odvěkému rivalovi jen dvě branky, jeho útočný protějšek Lionel Messi skóroval ve slavném derby třináctkrát, což z něj dělá nejlepšího střelce El Clásika mezi aktivními hráči.

Hosté na čerstvého držitele Zlatého míče FIFA pro nejlepšího hráče planety spoléhají i před duelem na hřišti Realu, kde už šestkrát po sobě neprohráli. "Messi vždy dělá rozdíl. Zdá se, že mu Bernabeu svědčí. V těchto bitvách jeho výkon ještě roste a my očekáváme, že tomu tak opět bude," uvedl záložník Barcelony Xavi Hérnandez, který skončil ve Zlatém míči na třetím místě za Messim a Ronaldem.

Portugalský kanonýr neprožívá ideální období. Stále sice vede s 21 góly střeleckou tabulku Primera División, v novém roce ale skóroval zatím pouze jednou. "Nepotřebuje skórovat a být nejlepším hráčem v každém zápase. Maká jako zvíře a dělá přesně to, co tým potřebuje," zastal se krajana Mourinho.

Portugalský kouč se netají tím, že v této sezoně je pro Real prioritou udržet první místo v lize. "Ale zítra nás také čeká skvělý zápas. Budeme se snažit ze sebe dostat to nejlepší a nasadíme všechny hráče, kteří budou k dispozici," prohlásil Mourinho.

Barcelonští věří, že případný úspěch v poháru by mohl Real před druhou polovinou ligy rozhodit. "Výhra nebo prohra budou mít velký dopad na psychické rozpoložení obou týmů. Vítěz získá obrovskou morální vzpruhu," mínil Xavi.

Katalánci se ve středu budou muset obejít bez zraněných útočníků Villy a Pedra a záložníka Keity, který odcestoval na africký šampionát. Realu scházejí zraněný Khedira a potrestaný Arbeloa, nejistý je start Pepeho.

Zápas začne ve středu ve 22:00, odveta je na programu za týden v Nou Campu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články