Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Real schytal doma na závěr sezony porážku, Messi potřetí za sebou ovládl pořadí střelců

Sezona hrůzy stvrzena. Real Madrid zakončil ročníky ve španělské lize domácí porážkou 0:2 s Betisem Sevilla. Skórovali Loren a bývalý hráč Realu Jesé. Barcelona remizovala 2:2 s Eibarem. Lionel Messi dal oba góly a s 36 brankami ovládl potřetí za sebou a pošesté v kariéře pořadí střelců. V příští sezoně Champions League bude španělskou nejvyšší soutěž reprezentovat kromě mistrovské Barcelony a madridských klubů také Valencia. 

Lionel Messi se raduje z branky
zdroj: Reuters autor: Vincent West

"Netopýři" totiž v závěrečném 38. kole zvítězili na stadionu Valladolidu 2:0. Getafe, senzace letošního ročníku, remizovalo s Villarrealem 2:2 a skončilo páté. Sevilla s českým brankářem Tomášem Vaclíkem porazila Bilbao 2:0 a obsadila šesté místo.

Eibar od 20. minuty vedl, ale pětinásobný držitel Zlatého míče Messi si v rozmezí dvou minut dvakrát zaběhl za obranu a otočil vývoj utkání. Krátce před pauzou srovnal na konečných 2:2 parádní dalekonosnou ránou De Blasis.

Eibar v desátém vzájemném utkání po postupu do první ligy poprvé s Barcelonou neprohrál a obsadil v konečném pořadí španělské ligy 12. místo. Katalánci upravili náskok před druhým Atléticem na 11 bodů.

Betis dokázal v tomto ročníku vyhrát na hřišti obou nejúspěšnějších španělských klubů Realu i Barcelony, což se naposledy povedlo Mallorce v ročníku 2002/03.

Největší šanci prvního poločasu měl po půlhodině hry Benzema, křížnou střelou ale trefil pouze tyč. Skóre otevřeli v 61. minutě hosté, na konci rychlého protiútoku našel Guardado před bránou Lorena a španělský útočník poslal míč přesně pod břevno. Pojistku přidal proti svému bývalému klubu v 75. minutě střídající Jesé.

"Bílý balet" prohrál v sezoně 18 soutěžních utkání, což je nejvíc od sezony 1995/96. Betis se výhrou vyhoupl do horní poloviny tabulky a zakončil soutěž na desátém místě.

Utkání Valladolid - Valencia
zdroj: EFE autor: R. GARCIA

Valencii by nakonec vzhledem k remíze Getafe stačil k udržení čtvrtého místa i nerozhodný výsledek, ale po brankách Solera a Rodriga si odvezla ze hřiště již zachráněného soupeře všechny tři body.

Getafe postoupilo z páté pozice do Evropské ligy stejně jako Sevilla, kterou však čeká předkolo. Andaluský celek si poradil doma s Bilbaem, které tím přišlo o účast v pohárech. Vítěznou branku vstřelil útočník Ben Yedder, s 18 góly nejlepší střelec týmu. Vaclík vychytal čisté konto po třech zápasech.

Kvalifikaci Evropské ligy si místo Bilbaa zahraje Espaňol, jenž porazil 2:0 dalšího přímého konkurenta San Sebastian. Menší z barcelonských klubů se představí v evropských pohárech poprvé od sezony 2006/07, kdy hrál finále tehdejšího Poháru UEFA.

V dresu Atlética, které remizovalo 2:2 v Levante, odehrál poslední utkání hvězdný útočník Antoine Griezmann – ten v týdnu oznámil úmysl po pěti letech opustit klub. Levante v utkání potvrdilo dvěma brankami v prvním poločase dobrou formu v závěru sezony.

Vicemistr hrál navíc od 51. minuty bez vyloučeného Correy, jenž po odpískání nakopl protihráče, ale přesto dokázal vyrovnat. V 69. minutě snížil prudkou ránou zpoza vápna Rodrigo a deset minut před koncem skóroval při debutu v La Lize osmnáctiletý útočník Sergio Camello.

Už jistě sestupující týmy Huescu a Vallecano doprovodí do druhé ligy Girona, která prohrála 1:2 na hřišti Alavésu. Sestup po dvou letech v nejvyšší soutěži neodvrátil ani uruguayský kanonýr Stuani  s 19 góly pátý nejlepší střelec soutěže.

Španělská fotbalová liga - 38. kolo:

Levante - Atlético 2:2 (6. Cabaco, 36. Roger - 68. Rodrigo, 79. Camello), Espaňol - San Sebastian 2:0 (58. Rosales, 65. Wu Lej), FC Sevilla - Bilbao 2:0 (44. Ben Yedder, 90.+2 El Haddadi), Getafe - Villarreal 2:2 (13. Portillo, 76. Maksimovič - 44. Iborra, 87. Moreno), Valladolid - Valencie 0:2 (36. Soler, 52. Rodrigo), Alavés - Girona 2:1 (40. Wakaso, 83. Calleri - 86. Portu), Huesca - Leganés 2:1 (55. a 83. Mantovani - 39. vlastní Mantovani), Vigo - Vallecano 2:2 (82. z pen. a 90.+2 Aspas - 29. Embarba z pen., 71. Medran), Real Madrid - Betis 0:2 (61. Loren, 75. Jesé), Eibar - FC Barcelona 2:2 (20. Cucurella, 45. De Blasis - 31. a 32. Messi).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články