Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Real porazil Atalantu a získal Superpohár UEFA, Mbappé ozdobil premiéru gólem

Roli favoritů ustáli s přehledem. Fotbalisté Realu Madrid vyhráli ve Varšavě nad Atalantou Bergamo 2:0 a novou sezonu odstartovali ziskem Superpoháru UEFA. Bílému baletu se to podařilo už pošesté v historii – žádný jiný klub se shodnou nebo lepší bilancí pochlubit nemůže. Brankami se pod skalp italského soupeře podepsali Federico Valverde a Kylian Mbappé. Hvězdná posila tak premiérový soutěžní start v dresu nového zaměstnavatele proměnila v zisk trofeje.

Kylian Mbappé oslavuje svůj první gól v dresu Realu Madrid
zdroj: REUTERS autor: Jennifer Lorenzini

Úřadující šampioni Ligy mistrů odskočili dalším triumfem Barceloně a AC Milán, pětinásobným vítězům. Rekord už má sám pro sebe také Carlo Ancelotti, který trofej získal popáté jako trenér. Dani Carvajal a Luka Modrič jsou prvními hráči, kteří Superpohár ovládli pětkrát.

Atalanta v minulé sezoně nečekaně opanovala Evropskou ligu. O Superpohár UEFA usilovala poprvé. Potvrdila se však bilance posledních let, šampion Ligy mistrů vyhrál jedenáct z posledních dvanácti ročníků.

"Kylian Mbappé je skvělý. Silný hráč s vynikající technikou. Skvělý parťák. Dře pro tým jako pes. Gól si zasloužil. Ale musíme počítat s tím, že ne každé utkání bude takové," řekl TNT Sports záložník Jude Bellingham, který byl vyhlášen mužem zápasu. "Máme tým s novou tváří. V první půli jsme stále něco ladili a druhá nám vyšla výborně," dodal.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Bellingham: Mbappé nás dovede k dalším trofejím

První poločas gól nepřinesl. Skončil sice nerozhodně na břevna, ale jinak moc šancí na stadionu v polské metropoli nenabídl. Bylo znát, že ofenziva Realu ještě není na startu sezony optimálně sehraná, Atalanta byla navíc na soupeře perfektně připravená. 

Krátce po nástupu do druhé půle podržel favorita gólman Courtois, který skvělým zákrokem vytěsnil Pašaličovu hlavičku na roh. Skóre i proto mohl otevřít Bílý balet. Vinícius po rychlé individuální akci naservíroval míč Valverdemu, který ho lehce doklepl zblízka do sítě.

Od té chvíle už Real kraloval. Vinícius běžel sám na brankáře Mussa, ale ztroskotal na něm. Gólman Bergama zlikvidoval i Bellinghamovu šanci. Anglický fotbalista nicméně krátce nato asistoval u první Mbappého trefy v dresu Realu a bylo definitivně rozhodnuto.

"Byl to těžký zápas. Druhý poločas byl mnohem lepší. Měli jsme vpředu více prostoru a předvedli, co v nás je. V tom prvním jsme měli velké problémy. Atalanta hrála výborně," pochválil soupeře Ancelotti.

"Mbappé hrál opravdu dobře. Samozřejmě jsme hodně silní, ale musíme umět spolupracovat. Tentokrát se nám to povedlo, což je fajn. Je to dobrý start do sezony," dodal kouč, který jednou získal Superpohár i jako hráč.

Real Madrid – Atalanta Bergamo 2:0 (0:0)

Branky: 59. Valverde, 68. Mbappé. Rozhodčí: Schärer – De Almeida, Erni (všichni Švýc.) – Dankert (video, Něm.). ŽK: Bellingham, Vinícius Júnior – Éderson, Djimsiti. Diváci: 56 402.

Real Madrid: Courtois – Carvajal (88. Vázquez), Militao, Rüdiger, Mendy – Valverde, Tchouaméni – Rodrygo (76. Modrič), Bellingham (88. Ceballos), Vinícius Júnior (88. Güler) – Mbappé (83. Díaz). Trenér: Ancelotti.

Atalanta Bergamo: Musso – Djimsiti, Hien (90. Palestra), Kolašinac (70. Bakker) – Zappacosta (62. Godfrey), de Roon, Éderson, Ruggeri – Pašalič (90. Manzoni) – Lookman, De Ketelaere (62. Retegui). Trenér: Gasperini.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články