Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Real Madrid potvrdil, že získal Brazilce Kaká

Madrid/Recife (Brazílie) - Brazilský fotbalista Kaká definitivně přestoupil z AC Milán do Realu Madrid. Real za něj zaplatil částku 68 milionů eur (asi 1,83 miliardy korun), která z Kaká učinila druhého nejdražšího fotbalistu historie fotbalu po Zinédinu Zidanovi, informovala agentura Reuters. O změně dresu nejlepšího fotbalisty světa za rok 2007 již minulý týden informovala španělská rozhlasová stanice Cadena Ser, až dnes krátce po půlnoci však přestup oficiálně potvrdily oba kluby na svých internetových stránkách.

Sedmadvacetiletý Kaká se v pondělí podrobil na srazu brazilského národního týmu na žádost španělského klubu lékařské prohlídce na klinice v Recife, kde Brazílie ve středu hraje zápas kvalifikace mistrovství světa s Paraguayí. Následně podepsal smlouvu na šest let s příjmem devět milionů eur (asi 247,5 milionů korun) ročně. Oficiálně však bude záložník představen až na konci června poté, co Brazílie ukončí své účinkování na Poháru FIFA, který v Jihoafrické republice začíná tuto neděli.

Pokud se přestupová částka přepočítá na dolary či libry, byl by Kaká díky proměnlivosti kurzu dokonce nejdražším fotbalistou historie (94 milionů dolarů/56 milionů liber). Britská média v čele s BBC tak označují jeho přestup za rekordní. Zidane před osmi lety odešel z Juventusu do Realu za 46 milionů liber, respektive 65 milionů dolarů. V eurech tehdy stál rekordních 76 milionů.

"O všem, co jsem kdy v Miláně udělal, jsem se radil s vedením. Proto neodcházím zadním východem," řekl k přestupu Kaká. "Chápu, že mě klub musel prodat, protože tady předtím nebyla taková finanční krize. Nejsem z toho zklamaný, protože jsem s Milánem vyhrál všechno, co šlo, a tohle je pro mě nová motivace," dodal záložník, za kterého v zimě nabízel Manchester City rekordních 110 milionů eur, tedy asi tři miliardy korun.

Kaká zatím neví, jaké číslo si vybrat

Brazilský fotbalista odmítl spekulace, že by pro něj klub nachystal pětku, se kterou v Madridu hrál Zidane. "Musím si to promyslet. Lichotí mi, že bych měl dostat pětku, ale Zidane je Zidane. Nechci, aby mě s ním srovnávali, chci psát vlastní příběh. Zidane pro mě však rozhodně bude inspirací," uvedl.

Na přestupu brazilského špílmachra se měl již minulý týden dohodnout staronový prezident Florentino Pérez během jednání v madridském sídle své stavební společnosti s generálním ředitelem AC Milán Adrianem Gallianim a otcem Kaká Bosco Leitem, který svého syna zastupuje jako agent. "Budujeme tu skvělý tým a tohle je jen začátek," uvedl v rozhlasové stanici Onda Cero Pérez, který je podle španělských médií připraven v létě utratit za posily až 300 milionů eur. V hledáčku má ještě Cristiana Ronalda z Manchesteru United, Francka Ribéryho z Bayernu Mnichov, Xabiho Alonsa z Liverpoolu a duo z Valencie David Villa a David Silva.

AC Milán získal Brazilce v roce 2003 za 8,5 milionů eur ze Sao Paula. Kaká za Rossoneri odehrál 193 zápasů s bilancí 70 vstřelených gólů a pomohl k zisku italského titulu i k triumfu v Lize mistrů. V této sezoně byl se 16 zásahy nejlepším ligovým střelcem Milána. Kaká má na kontě i 64 startů za brazilskou reprezentaci, se kterou se v roce 2002 stal mistrem světa.

Do Milána by naopak mohl zamířit bosenský útočník Edin Džeko z Wolfsburgu. Bývalý hráč Teplic pomohl v uplynulé sezoně německému klubu k titulu a s 26 góly byl druhým nejlepším střelcem bundesligy. Podle Sky Italia je blízko přestupu do AC, který za něj údajně nabízí 17 milionů eur (asi 465 milionů korun).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články