Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Real má smůlu, Pochettino chce jít ve stopách Wengera. Přál bych si zůstat v Tottenhamu 20 let, řekl

Mauricio Pochettino a Tottenham Hotspur. Vazba, která zkrátka funguje. Charismatický argentinský trenér byl sice v posledních týdnech spojován s eventuálním angažmá v Realu Madrid či Manchesteru United, ale o své budoucnosti má, zdá se, jasno. Touží ji dlouhodobě spojit s celkem ze severní části Londýna.

Trenér Tottenhamu Mauricio Pochettino
zdroj: EMPICS autor: Adam Davy

"Přál bych si zůstat 20 let a poté se rozhodovat, jestli odejít, nebo ukončit kariéru. Jsem zde šťastný, práci pod tlakem si užívám a soustředím se na to, abych Tottenhamu pomohl k zápisům do historie," uvedl šestačtyřicetiletý kouč.

Rodák z města Murphy, nacházejícího se v provincii Santa Fe, by rád navázal na panování Arséna Wengera v Arsenalu. Velezkušený Francouz vedl dějinného rivala Spurs 22 sezon, než po loňském ročníku skončil. "Ohromně si ho vážím a respektuji," pokračoval.

"Pokud budu mít možnost, jednoho dne se ho (Wengera, pozn. autora) zeptám, zdali je spokojen s tím, jak z klubu odešel. Já si to nemyslím. Z mého pohledu si zasloužil mnohem více uznání. Bylo to nefér," připomněl demonstrace fanoušků a množství averze.

Mauricio Pochettino (vlevo) a Arséne Wenger
zdroj: AP autor: John Walton

Pochettino, který se kormidla "kohoutů" ujal v roce 2014 a loni v květnu prodloužil smlouvu o dalších pět let, dovedl tým z anglické metropole postupně k pátému, třetímu, druhému a třetímu místu.

Přes enormní progres ovšem Tottenham na jakoukoli trofej čeká už více než dekádu.

"Když jsem podpisem prvního kontraktu přijal výzvu Daniela Levyho (předseda) a Joea Lewise (majitel), řekli mi, abychom v sezoně po přesunu na nový stadion skončili v Premier League v Top 4 a kvalifikovali se do Champions League. S ohledem na výsledky v minulých ročnících jsme v předstihu. Občas se proto zasměji, když si lidé stěžují, že jsme ještě nic nevyhráli," prohlásil s nadhledem bývalý lodivod Espaňolu Barcelona či Southamptonu.

Vizualizace nového stadionu Tottenhamu
zdroj: imago sportfotodienst autor: imago sportfotodienst

"Jsme totiž ve fantastické pozici. Klub dokončuje výstavbu nejlepšího stadionu na světě a mužstvo je více než konkurenceschopné jak v Anglii, tak v Evropě," doplnil.

Slova trenéra jednoznačně potvrzují výsledky Spurs. V Lize mistrů postoupili do osmifinále, kde se utkají s německou Borussií Dortmund, po skalpu Arsenalu (2:0 venku) vyhráli v úterý úvodní semifinále anglického Ligového poháru nad Chelsea (1:0 doma) a ve hře jsou také v FA Cupu, kde ve 3. kole zametli s celkem Tranmere Rovers (7:0 venku).

Peníze nejsou všechno

Navzdory ambicím však Tottenham nemůže konkurovat hlavním rivalům v Premier League z pohledu financí. Pochettino ale nevnímá moc peněz jako klíč k vybudování úspěšného týmu. "Samozřejmě, může to pomoci, ale pracovat tímto způsobem mě neláká."

Rozdíl v klubové filozofii byl nejvíce patrný během letního přestupového okna - aktuálně vedoucí Liverpool utratil více než 170 milionů liber (Alisson, Keita, Fabinho, Shaqiri), druhý Manchester City 61 milionů liber (Mahrez), čtvrtá Chelsea přes 120 milionů liber (Arrizabalaga, Jorginho). Tottenham naopak změnu v kádru neudělal, což lze označit za naprostou anomálii. Žádný celek PL ke stejnému kroku od roku 2003 nesáhl.

Zdálo by se, že podstatnou roli sehrála výstavba nové arény s kapacitou 62 062 míst k sezení, kam by měli Spurs po problémech se zabezpečením zamířit nejdříve v březnu, ale předseda Levy se několikrát nechal slyšet, že tento fakt nebude mít vliv na "transferovou" politiku.

"Po téměř pěti letech jsme na zcela odlišné úrovni. Nicméně způsob, kterým pracujeme, se od mého příchodu nezměnil. Ano, možná jsme mohli něco vyhrát, ale je to těžký úkol s ohledem na konstantně se zvyšující kvalitu soupeřů ve zmíněném období," vysvětlil Pochettino.

"Nedávno jsem viděl statistiku, že jsme od roku 2009 utratili nejméně peněz za posily v celé Evropě (v rámci velkoklubů, pozn. autora). Děláme opravdu fantastickou práci – na druhou stranu musíme reálně zvážit, zdali nebude zapotřebí změnit strategii v budoucnu," uznal.

"V předchozích čtyřech pěti letech hrajeme opravdu dobře. Fanoušci si sledování našich zápasů užívají, ale abychom vyplnili klíčovou mezeru ke kýženému úspěchu, musíme být v nejdůležitějších momentech chytřejší. Příležitost dokázat, že jsme připraveni, budeme mít už v příštích měsících."

Jednoho dne to přijde

Argentinec cítí, že jeho mužstvo udělalo značný posun kupředu od května 2016, kdy v předposledním kole ztratilo na Stamford Bridge poločasové vedení 2:0, remizovalo s Chelsea 2:2 a definitivně přišlo o naději uzmout titul v Premier League, jenž senzačně putoval do Leicesteru.

"Teď jsme mnohem vyzrálejší, mnohem více konkurenceschopní. Uvidíme, jestli jsme se zlepšili natolik, abychom získali trofeje. Každopádně si myslím, že Tottenham v dohledné době cenné vavříny neminou. Ať už to bude s námi, nebo bez nás. Za rok, nebo za pět let. Nastartovali jsme projekt, který přinese ovoce," zakončil Pochettino.

Zdroj
ČT sport, BBC, Sky Sports

Hlavní zprávy

Nejčtenější články