Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Real i Barca jsou podezřelé z nelegálního financování veřejnými pěnezi

Madrid – Ve fotbalovém prostředí napříč Evropou prosakuje v posledních měsících jeden skandál za druhým. Problémy se nevyhýbají ani lize fotbalových mistrů světa a Evropy a nejslavnějším klubům včetně Realu Madrid a Barcelony. Sedmička španělských týmů včetně dvojice nesilnějších celků je podezřelá z nelegálního financování veřejnými penězi.

Je nám líto, video expirovalo.
Španělské kluby jsou podezřelé z nelegálního financování

Španělský ministr zahraničních věcí José Manuel García-Margallo oznámil, že Evropská unie zahájí vyšetřování sedmi španělských fotbalových klubů kvůli nelegálnímu financování veřejnými penězi. Jedná se o Barcelonu, Real Madrid, Osasunu, Athletic Bilbao, Valencii, Elche a Hércules. García-Margallo se však za kluby obratem postavil. "Naše kluby budeme bránit do posledního dechu," prohlásil.

Joaquín Almunia, komisař EU pro hospodářskou soutěž: "Profesionální kluby by měly být soběstačné a neměly by žít z peněz daňových poplatníků. Obáváme se, že některé celky mohly díky státní podpoře získat oproti konkurenci výraznou výhodu." 

V případě Realu Madrid, Barcelony, Athletiku a Osasuny budou evropské orgány vyšetřovat nesoulady Evropské legislativy s postupy financování sportovních klubů. U Valencie, Elche a Hérculesu bude Brussels analyzovat postup regionální vlády Valencia, která těmto klubům za nestandartních podmínek přidělila dohromady 118 milionů euro, ze kterých se vrátilo do rozpočtu pouhých 18.

Pokud by vyšetřování skutečně odhalilo zneužívání státní podpory, mohly by případné sankce pro španělské kluby znamenat velké problémy. Řada z nich má totiž dlouhodobé finanční potíže a podle posledních zpráv dluží státu na daních zhruba 670 milionů eur (asi 18,6 miliardy korun). 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články