Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Radikální islamisté jsou pro německé hooligans vítaným nepřítelem

Kolín nad Rýnem - V centru Kolína nad Rýnem se v neděli sešlo na čtyři tisíce radikálů k demonstraci proti islámskému extremismu, kterou svolaly německé neonacistické organizace a skupiny fotbalových chuligánů. Po skončení akce se část demonstrantů vrhla na policii, která zajišťovala odstup neonacistů od protidemonstrace asi 500 přívrženců levicových skupin. Podle dnešních informací policie bylo 17 násilníků bylo zadrženo. A mluvčí kolínské prokuratury Ulf Willuhn upřesnil, že po prozkoumání videozáznamů a svědeckých výpovědích bylo zahájeno trestní stíhání 57 lidí a další mohou následovat.

Demonstrace neonacistů v Kolíně nad Rýnem
zdroj: ČTK/DPA autor: Thilo Schmülgen

V agresivním davu v Kolíně nad Rýnem sice nechybělo tradiční spektrum pravicových extremistů – skinheadi nebo místní odnož strany Pro Deutschland. Jedno tu ale bylo nové. Hlavními organizátory a nejpočetnějšími účastníky se stali fotbaloví hooligans a zejména jejich křídlo, které má blízko k neonacismu. Fotbalové násilníky přitom dokázalo Německo v posledních letech zatlačit na ústup.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbaloví násilníci jsou zpět na scéně

Čas od času se německé stadiony znovu promění v bojiště. Výjimečně špatnou pověst mají třeba fanoušci Dynama Drážďany, prorostlí s neonacistickou scénou. V boji nejen proti nim ale udělaly velký kus práce samotné fotbalové kluby. Teď ale slábnoucí hooligans našli daleko od fotbalových stadionů nový důvod své existence. Nalezli ho mezi německými radikálními muslimy.

Do karet hrají hooligans zvěrstva Islámského státu v Sýrii a v Iráku a taky statistika, která se objevila v německých médiích. Radikalizace místních muslimů podle nich pokročila dál, než si dosud veřejnost myslela.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články