Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Rabušic se před utkáním s Maďarskem poprvé dostal do reprezentační nominace

Praha - Liberecký útočník Michael Rabušic se před přípravným utkáním v Maďarsku poprvé dostal do fotbalové reprezentace. V nominaci kouče Michala Bílka naopak chybí kapitán Tomáš Rosický i brankář Petr Čech. Duel v Budapešti se uskuteční příští středu.

Sport
zdroj: ČT4

Rabušic si povolání vysloužil díky aktuální střelecké formě: v úvodních třech ligových zápasech nastřílel tři branky a jednou se prosadil i v předkole Evropské ligy proti FC Curych. Třiadvacetiletého forvarda zpráva zastihla právě na dnešní cestě do Švýcarska k odvetnému utkání. "Rabušicovi jsem chtěl dát příležitost. Už závěr minulé sezony měl výborný, střelecká forma se ho teď drží v lize i pohárech. Je to velmi silný a pracovitý hráč, šanci v Budapešti určitě dostane," řekl Bílek. 

Rosický s Čechem naopak nyní dostali volno, aby nechyběli v závěru přípravy Arsenalu a Chelsea, které o příštím víkendu vstoupí do nového ročníku Premier League. "Petr (Čech) absolvoval náročné turné s Chelsea po Asii a nyní je ve Spojených státech, takže mě požádal, abych ho nyní nezařadil do výběru, aby si trochu odpočinul. To samé platí u Tomáše (Rosického). Mohl by být v základní sestavě Arsenalu a chce být na další víkend maximálně připravený. Další cestování do Maďarska by ani jednomu nyní moc nepomohlo," vysvětlil Bílek absenci klíčových postav reprezentace.

Po téměř roční pauze se v elitním výběru objevuje sparťanský záložník Josef Hušbauer, naopak chybí jeho kluboví spoluhráči David Lafata a Ladislav Krejčí. Lafata podle Bílka nyní nedostal šanci pouze kvůli Rabušicově povolání. V Bílkově výběru figurují i čtyři hráči mistrovské Plzně, kteří na startu sezony kvůli účasti v předkole Ligy mistrů mají nabitý program a kouč Západočechů Pavel Vrba v předstihu žádal, aby to Bílek při vytížení Václava Procházky, Davida Limberského, Vladimíra Daridy a Daniela Koláře pokud možno zvážil.

Bílek dopředu slíbil, že ani jedna z opor Viktorie v Budapešti neodehraje celý zápas. "Respektuju dohodu s plzeňským manažerem Šádkem, se kterým jsem věc debatoval. Na druhou stranu pro český fotbal je klíčové, aby se národní tým dostal na mistrovství světa. A kdybych uznal za vhodné, že potřebuju vyzkoušet třeba pět Plzeňáků, tak to udělám. Ale teď to není potřeba," reagoval Bílek.

Bílek je prý před přípravou v Maďarsku zvědavý na aktuální formu svého týmu, osm krajánků z nominované osmnáctky totiž stále čeká na zahájení ligových soutěží. V zápřahu třeba stále nejsou ani útočníci Matěj Vydra z Udine a Libor Kozák z Lazia Řím. Oba navíc vyhlížejí možný přestup a teď by je Bílek chtěl vyzkoušet v základní sestavě vedle sebe. "Teď je hlavní, abychom si ověřili aktuální výkonnost. Je jasné, že za další tři týdny bude forma a rozehranost někde jinde," podotkl Bílek.

Utkání v Maďarsku je posledním testem před podzimním finišem kvalifikace o postup na mistrovství světa. Češi se 6. září doma utkají s Arménií a 10. září se představí v Turíně. V říjnu je čekají duely na Maltě a na závěr v Bulharsku. Bílkův tým je v kvalifikaci zatím třetí se ztrátou jednoho bodu na Bulharsko, Itálie má na český tým náskok pěti bodů. Přímý postup si zajistí vítěz skupiny, druhý tým má šanci na baráž. 

Nominace české fotbalové reprezentace na přípravné utkání s Maďarskem (14. srpna v Budapešti):

Brankáři: Jaroslav Drobný, Tomáš Vaclík.

Obránci: Michal Kadlec, Tomáš Sivok, Theodor Gebre Selassie, Marek Suchý, Václav Procházka, David Limberský.

Záložníci: Tomáš Hübschman, Josef Hušbauer, Vladimír Darida, Jaroslav Plašil, Petr Jiráček, Daniel Kolář.

Útočníci: Michael Rabušic, Václav Kadlec, Matěj Vydra, Libor Kozák.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články